Min lokala hjälte

Väsby äldsta förening läggs ner

Folket hus i Väsby stod klart 1909.
Folket hus i Väsby stod klart 1909.
En allvarlig första styrelse tillträder 1907.
En allvarlig första styrelse tillträder 1907.
Väsbys äldsta föreningen går i graven efter 109 år.
En sista räddningsaktion som gick ut på att bilda en vänförening hjälte inte.

På onsdagskvällen fattade andelsägarna i Väsby Folkets hus-förening, däribland fackförbund och det Socialdemokratiska partiet, beslutet att lägga ner föreningen. Det innebär att Väsbys äldsta förening går i graven.

Föreningen bildades 1907 av arbetarna på Optimus med målet att bygga och förvalta ett eget Folkets hus. Två år senare stod huset klart och talade på invigningen den 31 oktober gjorde Socialdemokraternas ledare Hjalmar Branting.

Men de senaste 10-15 åren har verksamheten stannat av nästan helt och föreningen spelat ut sin roll.

I sista stund försökte politikern och lokalhistorikern Roland Storm, tillsammans med organisationen Hembygdens år, ändå rädda föreningen genom att bilda Vänföreningen Väsby kulturhus. Tanken var att den nya föreningen skulle förvalta arvet efter den gamla föreningen och samtidigt ta över föreningens pengar för att återinvestera i det lokala kulturlivet.

Min förslaget fick inget gehör bland andelsägarna.

– Det är synd att Socialdemokraterna och fackföreningarna inte vill främja kulturen i Väsby. Men betydligt allvarligare är att man eventuellt bryter mot de egna stadgarna, säger Roland Storm.

Han menar de gamla stadgarna säger föreningens pengar ska gå till en ny förening eller till riksorganisationen Folket hus och parker och inte enbart till andelsägarna vid en nedläggning.

Johan Thidell, som på mötet representerade Konsumentföreningen i Stockholm, håller inte med.

– Föreningen inte med i riksorganisationen eftersom det inte finns något Folkets hus att förvalta, säger han.

Johan Thidell tycker att nedläggning var det enda rimliga.

– Det är en jättebra idé att bilda en ny vänföreningen men nedläggningen av den här föreningen är två olika saker. Det är inte riktigt andelsägarnas uppgift att se till att det lokala kulturlivet fungerar, säger han.