ANNONS

Stridsfrågan avgjord – nu sänks skatten i Väsby

Väsbyalliansen Oskar Weinmar Roland Storm
Väsbyalliansen.
Det blir sänkt skatt för Väsbyborna nästa år. Det stod klart efter måndagens budgetomröstning i fullmäktige.
– Det är tungt och tråkigt för alla som står upp för mer resurser till kultur- och fritidsområdet, säger Mathias Bohman (S).
ANNONS

Sverigedemokraterna valde att lägga ned sina röster under måndagens budgetomröstning i kommunfullmäktige. Därmed räckte minoritetsstyret Väsbyalliansens 25 mandat för att få igenom budgeten.

– Det är glädjande, framförallt för de Väsbybor som efterfrågat en ökad trygghet. Jag tror att vårt starka fokus på trygghetsskapande arbete kommer att bära frukt och att invånarna märker det tydligt, säger kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar (M).

Samuel Stephan, Sverigedemokraternas gruppledare, motiverar partiets val att lägga ned sina röster med att de inte fått inflytande över budgeten.

– Vi har inte fått inflytande över vare sig Väsbyalliansens eller de rödgrönas budget. Därav kunde vi inte ge vårt stöd till något av budgetförslagen, säger Samuel Stephan.

Skatten sänks

En stridsfråga i budgeten har varit skatten, som Väsbyalliansen föreslog sänka med tio öre. De rödgröna partierna la under gårdagens sammanträde ett andrahandsyrkande om att skatten skulle förbli oförändrad. Något som skapade förvirring.

– Egentligen kan man inte göra så, orent yrkande, kallas det, säger Oskar Weinmar.

Mötet fick ajourneras och en kommunjurist konsulterades. Till sist bestämdes att trots allt låta yrkandet gå till votering, där det röstades ned. Det innebär att skatten efter årsskiftet sänks med tio öre.

”Tråkigt och tungt”

– Moderaterna har i sitt dna att sänka skatten. Det är tungt och tråkigt för alla som står upp för mer resurser till kultur- och fritidsområdet. Nu kommer stora nedskärningarna i stället att verkställas, säger Socialdemokraternas gruppledare Mathias Bohman.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.