ANNONS

Väsby djursjukhus redo för salmonellasmitta

katter blir sjuka av fåglars spillning
Katter smittas med salmonella från fåglar.
I år har 136 fall av salmonellasmittade katter upptäckts i Stockholm, ett i Väsby. Flera misstänkta fall har undersökts på Väsby djursjukhus karantänavdelning.
ANNONS

De senaste veckorna har både länsstyrelser och Sveriges veterinärmedicinska anstalt gått ut med information om att salmonella ökar kraftigt bland Stockholms katter. Hittills har ett fall rapporterats i Väsby.

– Vi har fått in ett antal misstänkta fall till djursjukhuset men hittills har alla testsvar kommit tillbaka negativa, säger Marie Jury på Väsby djursjukhus.

Efter larmen är de beredda att emot katter med misstänkt smitta. Salmonella kan föras över till människor och därför är hygienen extra viktig när de får in misstänkta fall.

– Vi har en isoleringsavdelning där vi kan utföra tester utan att katterna kommer i kontakt med andra patienter.

Misstanken är att smittan kommer från fåglar som är bärare av salmonella.

– På vintern försvagas fåglarna och kan stryka med. Katterna äter fåglar fåglarna men smittan kan också spridas från fåglarna avföring vid matstationer. Det är inte bara katter som kan smittas utan man bör även vara försiktig så att inte hundar är där och slickar i sig bajs.

Så gör du om du tror att din katt blivit smittad

Om du misstänker att katten har fått salmonella bör du kontakta veterinär omedelbart. De symptom du ska vara uppmärksam på är, feber, aptitlöshet, kräkningar, diarré och nedsatt allmäntillstånd.

Även människor kan smittas av salmonella och har din katt smittats av sjukdomen bör du tänka på detta.

ANNONS
  • Tvätta händerna noga när du har hanterat den sjuka katten. Till exempel efter rengöring av kattlåda och andra föremål som kan ha blivit förorenade samt när du torkar upp eventuella kräkningar.
  • Låt inte katten vistas på matbord, diskbänk eller andra ytor med anknytning till livsmedel.
  • Var extra noga med all handhygien och tvätta händerna före matlagning och efter toalettbesök.

Rapporterade fall

Fall av salmonella i Stockholms läns kommuner hittills i år.

Källa: Länsstyrelsen

ANNONS