Väsby får 21,8 miljoner till flyktingstöd

Upplands Väsby kommun får 21,8 miljoner kronor till flyktingstöd.
Upplands Väsby kommun får 21,8 miljoner kronor till flyktingstöd.
Upplands Väsby får tredje mest pengar per invånare i länet när regeringen ökar stödet till flyktinghjälpen.

Finansminister Magdalena Andersson föreslår i en ändringsbudget ökat flyktingstöd med 11 miljarder kronor, med anledning av den rådande flyktingsituationen i landet. Upplands Väsby kommun får 21,8 miljoner kronor.

– Vi är naturligtvis glada över att få mer pengar och ökade resurser, men det är för tidigt att svara på något mer just nu, säger Barbro Johansson, socialchef i Upplands Väsby kommun till Lokaltidningen Mitt i.

Räknat per invånare får Väsby 847 kronor, inräknat asylsökande och nyanlända. I länet är det bara Södertälje och Sigtuna som får mer pengar.

– Jag kan inte svara på hur den uträkningen är gjord. Vår ekonomidirektör håller på och undersöker alla siffror nu. Än så länge vet vi inte mer än vad som står på regeringens hemsida, säger Barbro Johansson.

Kommunen håller kontakt med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) för att utreda hur pengarna ska användas.

– Det är för tidigt att svara på vad pengarna ska gå till konkret. Vi vet ju att det är många delar som påverkas när det kommer in många nya människor till kommunen. Men vi måste få mer information om det innan jag kan svara, säger Barbro Johansson.