Väsby har fått ett salutorg

Grisen heter Knoen och kommer från bondgården Skalmsta gård. Marie Tegnefjord förklarar att han inte är till salu. Hon tror att Hugo Sabels torg kommer att öppna upp nya möjligheter. ”Vi från landet kommer nu kunna visa och sälja våra saker här.”
Grisen heter Knoen och kommer från bondgården Skalmsta gård. Marie Tegnefjord förklarar att han inte är till salu. Hon tror att Hugo Sabels torg kommer att öppna upp nya möjligheter. ”Vi från landet kommer nu kunna visa och sälja våra saker här.”
I fredags invigdes Väsbys nya mötesplats – Hugo Sabels torg. På plats fanns såväl stora som små invånare, politiker och barn, höns och grisar.

– Det känns jätteroligt att få ett torg. En riktig dröm som går i uppfyllelse, säger Nils Odén, stadsträdgårdsmästare.

– Välkommen till invigningen av Hugo Sabels torg, säger Per-Erik Kanström, kommunstyrelsens ordförande i Upplands Väsby.

– Att döpa det här torget efter kommunens främste historieskrivare är en fantastisk ära för oss som bor i Väsby. Men också ett sätt att påminna oss om den fantastiska historia som finns i vår kommun.

Vid invigningen av torget i fredags fanns flera försäljningsstånd som erbjöd mat, råvaror, kläder och blommor till de över 200 Väsbybor som hade samlats där. Hundar skällde. Grisar grymtade. Små svenska flaggor på ståndens vita tygtak viftade mot regnet som strilade ner.

– Tanken är att det ska finnas olika typer av mat här året om. Konceptet kallas street-food, säger Nils Odén, som är en av projekt- ledarna för torgbygget.

Street-food eller matvagnar är populärt i exempelvis New York i USA. Det innebär att matställena är mobila och kan rulla runt i staden dit kunderna befinner sig.

Poängen med Hugo Sabels torg är, enligt kommunen, att den ska bli en kärnfull handelsplats för Väsbyborna. Året runt ska det därför finnas torghandel på helgerna och matstånden ska förse Väsbyborna med thai-mat, husmanskost och så småningom veganmat.

Huvudtanken är att torget ska samverka med den närliggande Suseboparken.

– Man ska handla mat på torget och sedan sätta sig i parken som ska vara som en läktare. Där ska man äta sin mat och blicka ut över ett torg som myllrar av folk, säger Nils Odén.

Kommunens politiker har bestämt att Väsby ska förvandlas från förort till en modern småstad. Då är ett torg en väsentlig del av den övergången, förklarar Nils Odén.

Flera av stånden kommer att plockas ned under vintern och återvända till våren. Inriktningen på försäljning kommer även att följa årstiderna. Till allhelgonahelgen kommer till exempel en bonde till torget med pumpor.

– Han kommer att låta barn och vuxna karva sina egna Halloween-pumpor, säger Nils Odén.

Till våren återvänder de flesta stånden och förhoppningen är att Hugo Sabels torg ska få sin första bondemarknad med närproducerade varor, grönsaker och kött.

– Den är min stora dröm, att det blir en bondemarknad varje helg, säger Nils Odén.

Fakta

Vad innebär det för dig som försäljare att Väsby fått sitt första salutorg?

Anders Melin, Freds food truck: ”Vi är något nytt som bara finns i Stockholm. Om jag inte har några kunder kör jag dit det finns folk. Jag vet inte om vi kommer tillbaka till Väsby i vår.”
Maki Chelab, Maki Blommor AB:

”Det känns jättekul. Vi kommer att stanna här.”
Pierre Claver, Ulva Park: ”Det är jätteroligt att få vara här. Vi importerar frön från olika delar av världen och samarbeterar med Skalmsta gård för att hitta nya sätt att odla livsmedel på.”
Netnapha Chaisue, Thai take-away & catering: ”Vi kommer att stanna. Vi lagar riktig thai-mat och ska servera tvillingrätter, förrätt och efterrätt.”