ANNONS

Väsbys jättestruts har hittat nytt hem

Väsby-Nytt rapporterar om strutsen den 20 september 1973.
Väsby-Nytt rapporterar om strutsen den 20 september 1973.
Väsbys mest kända struts är tillbaka i sin rätta miljö. Konstnären Torsten Renqvists fyra meter höga träskulptur har flyttat in i Väsby nya gymnasium.
– Det ska bli spännande att höra vad eleverna tycker, säger Hanna Rosengren, konstsamordnade i kommunen.
ANNONS

En fyra meter hög struts. 1973 beslutade kulturnämnden i Väsby att köpa in kommunens första offentliga konstverk. Konstnären Torsten Renqvist träskulptur skulle smycka entrén till nybyggda Vilunda gymnasium. ”Det här valet kommer kanske att åstadkomma viss debatt”, konstaterade lokaltidningen Väsby-Nytt.

– På 1970-talet var man noggranna med att smycka offentliga rum, särskilt skolmiljöer. Man var stolta över att bygga en ny skola och kände att: ”Då satsar vi på konst också”, säger Hanna Rosengren, konstsamordnare i Väsby kommun.

Udda studenttradition

Jättestrutsen blev snabbt populär och en naturlig träffpunkt på Vilunda gymnasium. Vintertid värmde ofta en tomteluva djurets hjässa och i studenttider var det tradition att hoppa upp och rida på den. Även gymnasiets skoltidning inspirerades av skulpturen och gick under namnet ”Strutsen”.

Väsby-Nytt rapporterar om strutsen den 20 september 1973. Foto: Privat

När Vilunda gymnasium revs 2012 togs skolans verksamhet över av nybyggda Väsby nya gymnasium. Men i flyttlådorna fick strutsen inte plats utan ställdes i stället ut i Messingens bibliotek. Där har den stått fram till nu.

– Biblioteket behövde ytan till fler hyllplatser för böcker. Då hörde vi av oss till skolan som var intresserade. Nu är den hemma i sin rätta miljö, säger Hanna Rosengren.

Högt värderad

Hon berättar att det tog åtta timmar att montera ner fågeln och flytta den.

– Jag kontaktade experter på konsttransporter. De kliade sig lite i huvudet och frågade om jag hade en manual, men till slut gick den att få ihop igen.

ANNONS

De kliade sig lite i huvudet och frågade om jag hade en manual

Hanna Rosengren

Nu reser sig strutsen intill en vägg i Väsby nya gymnasium – omöjlig att missa såvida eleverna inte sticker huvudet i sanden.

– Det ska bli spännande att höra vad de tycker om den. Om man tycker den är rolig eller ful.

Strutsen på sin nuvarande plats i Väsby nya gymnasium. Foto: Privat

Framlidne Torsten Renqvist gjorde sig känd för sina många träskulpturer. Strutsen är dock unik. Och en dyrgrip. Hanna Rosengren har låtit Stockholms auktionsverk värdera den.

– Den köptes för 25 000 kronor och är värd 200 000 kronor i dag. Det har varit en bra investering för kommunen, skrattar Hanna.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.