ANNONS

Väsbys politiker får kraftigt höjda löner

Höjda löner, Väsbyalliansen.
Väsbyalliansen fick igenom sitt förslag om höjda politikerarvoden.
Kommunalrådens arvoden höjs med cirka 10 500 kronor i månaden. Väsbyalliansens förslag, som mött kritik från de rödgröna, röstades igenom i kommunstyrelsen under måndagen.
ANNONS

Sverigedemokraterna fällde avgörandet i frågan om kommunalrådens arvoden. Partiet röstade under måndagens sammanträde i kommunstyrelsen ja till Väsbyalliansens förslag om att höja ersättningen från 31 250 kronor till 41 860 kronor i månaden 2019 – en ökning med 34 procent. Därtill kommer det inte finnas en övre begränsningsregel.

Oppositionen kritisk

Den rödgröna oppositionen röstade emot förslaget. Mathias Bohman, Socialdemokraternas gruppledare, säger att det rimmar illa när Väsbyalliansen sänker skatten och gör nedskärningar inom vissa områden, samtidigt som de höjer lönerna för politiker. Han anser att det måste finnas en övre gräns för hur mycket politiker kan ta ut i ersättning.

– Vi har lagt ett förslag på en arvodesbegränsning. Det är orimligt att politiker kan stapla obegränsat med arvoden på varandra. Många andra kommuner har arvodesreglementen med ett tak. Vi föreslog en sådan modell i Väsby, säger Mathias Bohman.

”Ett stort ansvar”

Kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar (M) motiverar höjningen med att det stora ansvar som det innebär att hantera människors förtroende och styra en kommun bör synas i lönekuvertet.

– Nu pratar vi inte bara om arbetsbelastning, vilken är hög, utan att ta ansvar för 45 000 människors offentlig service. Det är ett stort ansvar. Att justera ersättningen uppåt tycker inte jag är anmärkningsvärt, säger Oskar Weinmar.

Han ser inga dilemman i att ett kommunalråd kombinerar olika uppdrag och på så sätt höjer sitt arvode.

– Varför ska det finnas ett tak? Jag förstår inte det. Väsbyborna betalar in skatt och de förväntar sig offentlig service och välfärdsverksamheter som är stabila över tid och kan leverera. För det får de som styr de här verksamheterna, de som tar det politiska ansvaret, en viss ersättning. Sen om det är en person som gör flera uppgifter, eller om det är flera personer som delar på utgifterna, är väl sak samma egentligen.

Hur påverkas din egen lön av beslutet?

– Ingenting.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.