ANNONS

Väsby en rättvis stad

Faritradeprodukter i matbutik, arkivbild.
Faritradeprodukter i matbutik, arkivbild.
I samband med Väsby stadslopp tar kommunen emot utmärkelse Fairtrade city. Det delas ut till kommuner som engagerar sig för en rättvis handel och etisk konsumtion.
ANNONS

– Det är häftigt att vi alla, genom att välja en Fairtrade-märkt produkt kan skapa förutsättningar för förändring och utveckling för människor på andra sidan jordklotet, säger Maria Lindeberg, projektledare för kommunens arbete med att bli en Fairtrade City-diplomerad kommun.

Under helgen blir Upplands Väsby den 65:e kommunen att få ta emot utmärkelsen Fairtrade city. Det är en utmärkelse som delas ut till kommuner där frågor som rättvis handel och etisk konsumtion prioriteras i offentlig verksamhet, näringsliv och föreningsliv.

Kommunfullmäktige beslutade i oktober 2015 att ansöka om certifiering. I arbetet för att få certifieringen har kommunen bland annat ordnat temaveckor med handeln för att sätta fokus på Fairtrade-produkter.

– Det är jätteroligt att vi äntligen är i hamn med vår diplomering, säger Maria Lindeberg, i ett pressmeddelande.

Fairtrade har som mål att stärka människors inflytande och motverka fattigdom, det är en oberoende certifiering. Malmö var första kommun att få certifieringen i Sverige 2006. Totalt har 1850 kommuner i fler än 30 länder certifieras.