Väsby rockfestival i konkurs

Publikbild från festivalen 2015.
Publikbild från festivalen 2015.
Väsby rockfestival har begärt sig själva i konkurs.

Det innebär att det inte blir någon fjärde upplaga av festivalen i sommar.

– Det känns otroligt tungt, säger festivalens ordförande Bosse Stagman.

Orsaken till konkursen är den skrala biljettförsäljningen, både till förra årets festival och hittills i år.

– Det är svårt med förköp. Svenskar väntar gärna in i det längsta. Man vill veta hur vädret ska bli och vad andra ska göra, säger Bosse Stagman som är ordförande för festivalen.

Förra året såldes omkring 2 800 biljetter vilket inte räckte för att nå break-even. Även försäljningen till årets festival, som var planerad till 22–23 juli, har gått trögt.

Bosse Stagman berättar att festivalarrangörerna jobbat hårt med att försöka hitta en lösning. En idé var att försöka få den stora festivalen Sweden Rock att gå in och driva även Väsby rockfestival.

– Först tog vi kontakt för att ta del av deras kunskap och gå igenom våra inkomster och utgifter. Sedan diskuterade vi också om de kunde ta över hela eller en del av festivalen men de valde att tacka nej.

Flera andra räddningsförsök har också gjorts under de senaste månaderna.

– Vi har suttit ned med ytterligare fyra intressenter plus tre fyra investerare. Vi såg att vi var tvungna att göra något radikalt, säger Bosse Stagman.

Satsade ni för stort för snabbt?

– Det känns inte så men när jag får perspektiv på det som hänt kanske det är så. Samtidigt behöver man stora band för att kunna växa och locka folk utanför närområdet. En fjärdedel av biljetterna har faktiskt sålts till utländska rockfans.

Kan festivalen återuppstå i någon annan form?

– Med det här gänget ska man aldrig säga aldrig. Vi älskar rockmusiken men i den här formen har vi sett att det inte funkar. Nu får vi en sommar på oss att slicka såren så får vi se om vi i augusti kan kavla upp ärmarna igen.

Bosse Stagman har inga exakta uppgifter på hur många biljetter som sålts till årets festival men säger att det nog rör sig om mindre än tusen.

Det är ännu oklart vad som kommer att hända med de som har köpt biljetter till årets festival. Först när en konkursförvaltare utsetts vet arrangörerna om pengar kommer att betalas tillbaka.

– Det är konkursförvaltaren som bestämmer hur pengarna som finns ska fördelas. Men vi vill inte att någon ska känna sig lurad av Väsby rockfestival, säger Bosse Stagman.

Vilket är ditt bästa minne från festivalen?

– 2014 när vi körde två dagar och avslutade med Europe som gjorde sin första spelning i Väsby på 31 år. Det var en fantastisk känsla. Men också förra året då vi provade Väsby rock all stars med olika kända musiker. De två minnena tar jag med mig.

Fakta

Startade 2013

2013 arrangerades den första upplagan av Väsby rockfestival.

Till festivalen 2014 växte festivalen till att pågå i två dagar. Då spelade också Europe på hemmaplan för första gången på 31 år.

I år hade arrangörerna ambitionen att bredda festivalen med fler sorters rockmusik.

Biljetterna till årets festival kostade 995 kronor för båda dagarna.

Källa: Väsby rockfestival