ANNONS

Så rustar Väsby kommun inför nästa snösmocka

Över 30 maskiner står reda att snöröja i Väsby.
Över 30 maskiner står reda att snöröja i Väsby.
Väsby kommun står rustat inför nästa snösmocka. Vid extrema väderförhållande kan mer än 30 maskiner vara ute och snöröja.
– Jag tycker att vår upphandlade entreprenör sköter snöröjningen väldigt bra, säger Peter Gidlund på kommunen.
ANNONS

Väsby kommuns beredskap är god, menar Peter Gidlund, gatuchef på Kontoret för samhällsbyggnad. Vi snöfall ska gång- och cykelvägar samt buss- och huvudgator vara snöröjda och sandade inom fyra timmar.

Vid ihållande snöfall kan det dock dröja flera dygn innan all kompletterande snöröjning och halkbekämpning är klar.

– Jag tycker att vår upphandlade entreprenör sköter snöröjningen väldigt bra. Vi har en väldigt bra dialog med dem och löser det bra, säger Peter Gidlund.

Kan kalla in förstärkning

Det är Sättra gård som sköter kommunens vinterväghållning av gator, vägar och gång- och cykelvägar. Vid ett fullt vinterpådrag har de normalt 25 till 27 maskiner ute, med möjlighet att kalla in ytterligare förstärkning.

– Skulle det bli ett extraordinärt snöfall så finns det möjlighet att kalla in ytterligare tre maskiner, så att de totalt blir 30. Men då ska det verkligen vara kaos, säger Peter Gidlund.

För att entreprenören ska åka ut krävs tre centimeter snöfall för gång- och cykelvägar och fem centimeter snö för buss- och huvudgator.

– De har jourverksamhet fram till 15 april och sitter i beredskap, säger Peter Gidlund.

Minns snökaoset 2016

Kommunen har även tillgång till åtta maskiner. Idrottsdriften sköter vinterväghållningen av Vilundaparken och gata/park-driften sköter vinterväghållningen för kommunala skolor, förskolor och LSS-boenden.

Väsbyvintern har hittills varit relativt mild, utan extrema snöfall. Men det kan snabbt ändras och minnet av snökaoset 2016 är fortfarande levande.

ANNONS

– Det är svårt att hantera sådana mängder, det var det största snöfallet på över hundra år. Men vi löste det på det bästa sättet då och jag är övertygad om att vi hade löst det lika bra nu, säger Peter Gidlund.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.