ANNONS

Väsby tar jättekliv i ny skolrankning

Haninge klättrar 12 placeringar på Lärarförbundets rankning.
Väsby klättrar 91 placeringar på Lärarförbundets rankning.
Väsby klättrar 91 placeringar i Lärarförbundets årliga rankning Bästa skolkommun. Kommunen går från botten till toppen i kategorin "Friska lärare", ett jättekliv som möts med viss skepsis.
– Jag hoppas att det är så bra som det låter, säger Maud Sandgren, ordförande i Lärarförbundet i Väsby.
ANNONS

Lärarförbundet presenterade nyligen sin årliga rankning över Sveriges 290 bästa skolkommuner. Där klättrar Väsby hela 91 placeringar och landar på plats 151.

I kategorin ”Friska lärare” är den positiva förändringen från föregående år ännu större. Där går Väsby från plats 277 till att bli bästa kommun i landet, något som får Maud Sandgren, ordförande i Lärarförbundet i Väsby, att reagera.

– Det låter väldigt bra, och jag hoppas att det är så bra som det låter. Men jag är lite skeptisk. Vi går från botten till nummer ett, säger hon.

Påverkar resultatet

Veronika Fridlund är utredare på Lärarförbundet. Hon säger att det är två faktorer som avgör poängen för kategorin ”Friska lärare”. Dels handlar det om hur det ser ut under en specifik månad 2017, dels handlar det om differensen mellan 2017 och 2016. Som det såg ut i Väsby var det en låg andel sjukskrivna under 2017 och andelen hade även minskat från 2016 till 2017.

– Det är också viktigt att komma ihåg att det handlar om hur det ser ut i förhållande till de andra kommunerna, säger Veronika Fridlund.

Hur mycket påverkar kategorin resultatet?

– Det är klart att det påverkar när det är en så pass stor skillnad. Man får en viss poäng för varje kategori, så det är klart att det påverkar. Men troligen är det även andra kategorier som påverkar.

Klättrar inom flera områden

Väsby klättrar inom områden som meritvärde i årskurs nio och lärarlöner. Samtidigt backar man marginellt i kategorin andel godkända, från plats 130 till 133.

– Vi i Lärarförbundet tycker att det är positivt att vi klättrar inom flera områden, säger Maud Sandgren, och fortsätter:

ANNONS

– Arbetsmiljön finns inte med som kategori, men det är något som vi definitivt måste fortsätta arbeta med.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.