Snart dags för Väsbys unga att söka sommarjobb

rensa trädgård
Lönen för Väsbys sommarjobbare är 78–83 kronor.
Sugen på att jobba och tjäna egna pengar i sommar? Då är det dags att börja fila på din ansökan. Från den 1 mars kan du söka något av kommunens drygt 320 sommarjobb.

Ta hand om kommunens äldre, arbeta på kontor – eller bättra på brännan som badvakt på Kairobadet. Det är några av sommarjobben som erbjuds Väsbys unga.

– Tiden då man plockade jordgubbar är förbi. Jag vill inte kalla det för en revolution, men mycket av de gamla jobben har försvunnit. Nu kan man även jobba med att förverkliga sin affärsidé eller hjälpa äldre med IT-teknik, säger Mohamed-Bile Sadik, feriejobbshandläggare i kommunen.

Snart dags att söka

Ansökningsperioden pågår under hela mars månad. Av de drygt 400 ungdomar som söker varje år får drygt 320 stycken jobb.

– Men förra året var det över 50 ungdomar som tackade nej, så det kan vara många fler än 320 stycken som får ett erbjudande, säger Mohamed-Bile Sadik.

Så fixar du jobbet

Hur ska man då tänka när man filar på sitt ansökningsbrev? Att lyfta fram sig själv är inte alltid enkelt. Mohamed tycker att man bör skriva så mycket som möjligt om vilka intressen, jobbdrömmar och framtidsvisioner man har.

– När jag träffar ungdomar så säger jag alltid att de är viktigt att de skriver så mycket som de bara kan. Då är möjligheten större att matchningen blir bra.

För att få jobb krävs att man går första eller andra året på gymnasiet, eller läser ett introduktionsprogram. Även de 16- och 17-åringar som inte går i skolan kan söka.

78–83 kronor

Lönen varierar beroende på ålder. 2018 tjänade de yngsta 78 kronor i timmen och de äldsta 83 kronor i timmen.

Klockan 16–18 varje torsdag under mars månad hålls infomöte om hur man söker jobben. Plats är Anton Tamms väg 1.