ANNONS

Mopedstölderna ökar i Sollentuna och Väsby

Polisen i Sollentuna och Upplands Väsby ser att antalet mopedstölder ökar.
Polisen i Sollentuna och Upplands Väsby ser att antalet mopedstölder ökar.
Just nu ser polisen i Upplands Väsby och Sollentuna att antalet mopedstölder ökar. Natten mellan fredag och lördag stals ännu en moped på Pepparbodavägen i Upplands Väsby.
ANNONS

Den silverfärgade mopeden – en BTM Hero49 Baotian – hade parkerats på ägarens radhustomt under fredagskvällen och var låst med kedjelås och styrlås. Vid klockan 10.00 på lördagsförmiddagen var mopeden borta, tillsammans med kedjelåset.

Jag tror inte att det är en lastbil som åker runt och plockar mopeder

Malin Sundström, Väsbypolis

– Om tjuven eller tjuvarna brutit upp styrlåset så kan de enkelt lyfta bakhjulet och baxa iväg den. Jag tror inte att det är en lastbil som åker runt och plockar mopeder, för då hade många fler stulits. Det är nog någon som gått förbi och sett den, men det är bara en gissning, säger Väsbypolisen Malin Sundström.

Hon säger att det är svårt att hitta och lagföra mopedtjuvar, även om mopederna hittas.

– Det är sällan vi får tag på den som stulit mopeden, även när vi ser någon åka med den stulna mopeden. Vi kan oftast inte styrka själva tillgreppet, utan att de istället gjort sig skyldiga till häleri eller olovligt förfogande.

Brotten ökar runt studenten

Mopedstölder är ett brott som ökar runt studenttiden och just nu ser polisen i Väsby och Sollentuna en tilltagande trend. Förra veckan stals ytterligare två mopeder i Väsby, men stölderna är ännu vanligare i Sollentuna.

Tjuvarna använder batteridrivna vinkelslipar och sågar upp låsen

Johan Lundberg, Sollentunapolis, om tjuvarnas tillvägagångssätt

– Det förekommer återkommande, framförallt nattetid, runt om i Sollentuna. Jag tolkar det som att tjuvarna använder batteridrivna vinkelslipar och sågar upp låsen, säger Johan Lundgren hos Sollentunapolisen.

Är det samma personer som står för mopedstölderna?

ANNONS

– Det vet jag inte, men vid vissa iakttagelser har tjuvarna beskrivits som ungdomar. De stjäl alla typer av mopeder, berättar Johan Lundgren.

Har ni något råd till mopedägare på hur de ska skydda sig?

– Det är viktigt att låsa fast mopeden i någonting och inte bara låta kedjan ligga på marken. Om man har ett garage så ska den ställas in. Jag själv har en motorcykel som jag ställer in i mitt garage och sedan sätter jag på ett lås på bromsskivorna. Då blir det svårt att rulla iväg den. Lägg på så många moment som det bara går för att försvåra för tjuven, säger Väsbypolisen Malin Sundström.

Motorcykel återfanns i Sollentuna

Det händer dock att polisen hittar både motorcyklar och mopeder. En motorcykel av scootermodell som stals natten mellan lördag och söndag återfanns under söndagseftermiddagen i ett cykelförråd i Tureberg.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.