ANNONS

Väsby växer på höjden

<b>Vad tycker du om höghus i Väsby?</b>  Leif Sundqvist, 80 år:  – Jag är lite kluven. Enda sättet vi kan bygga är väl på höjden när fler och fler områden exploateras så hårt. Man ska vara aktsam om naturen.
<b>Vad tycker du om höghus i Väsby?</b> Leif Sundqvist, 80 år: – Jag är lite kluven. Enda sättet vi kan bygga är väl på höjden när fler och fler områden exploateras så hårt. Man ska vara aktsam om naturen.
&lt;b&gt;Vad tycker du om höghus i Väsby?&lt;/b&gt;  Kawa Berwari, 26 år:  – Jag vet inte vad jag tycker. På ett sätt är det ju bra att bygga högt eftersom många är utan lägenheter. Studenter och folk som bor i andra hand. Det är ett bra sätt att få plats och fylla de behoven.
<b>Vad tycker du om höghus i Väsby?</b> Kawa Berwari, 26 år: – Jag vet inte vad jag tycker. På ett sätt är det ju bra att bygga högt eftersom många är utan lägenheter. Studenter och folk som bor i andra hand. Det är ett bra sätt att få plats och fylla de behoven.
&lt;b&gt;Vad tycker du om höghus i Väsby?&lt;/b&gt;  Elof Krook, 76 år:  – Det går ju åt mindre mark när man bygger på höjden, men man behöver lite grönt runtomkring. Men sex-sju våningar borde räcka tycker jag.
<b>Vad tycker du om höghus i Väsby?</b> Elof Krook, 76 år: – Det går ju åt mindre mark när man bygger på höjden, men man behöver lite grönt runtomkring. Men sex-sju våningar borde räcka tycker jag.
Först att stå klart blir Väsby Fyr på Centralvägen men inom några år kan kommunen ha flera riktigt höga hus.
– Det väcker känslor eftersom de så tydligt avviker, säger forskaren Claes Caldenby.
ANNONS

Viljan att bygga på höjden är dock inte ny i Väsby. När stadsdelen Runby utvecklades i slutet på 1950-talet fanns långtgående planer på inte mindre än fyra 14-våningshus. Övriga delar av Runbyprojektet förverkligades men just höghusen stannade vid några skisser.

I dag planeras det åter för höghus i kommunen. Längst kommet är den så kallade Väsby Fyr intill det nya kulturhuset där inflyttning väntas ske redan nästa vår.

Att så många höghus nu planeras kan bero på den ekonomiska konjunkturen, menar Claes Caldenby, professor emeritus som forskat på modern arkitekturhistoria.

– Det är låga räntor samtidigt som det finns ett hårt tryck på fler bostäder och en stark marknad för kontor just nu, säger han.

Just höghus ger ofta livliga samråd och bygget av Väsby Fyr överklagades också flera gånger. Att höga hus väcker känslor är naturligt, menar Claes Caldenby.

– Det ställer saker på sin spets. Höjd är traditionellt en markering av makt och höga hus är också avvikande på ett tydligt och dramatiskt sätt.

Han är själv skeptisk till behovet av höghus.

– Höga hus är inte motiverade av något annat än att man vill manifestera något. Ofta finns det också en barnslig tro på att man kan sätta en ort på kartan med hjälp av höga hus.

Kommunalrådet Mathias Bohman (S) menar att det är allmänhetens önskan att bygga högt.

ANNONS

– Det är majoritetens drivkraft för stadsutvecklingen. I den framväxande staden finns det plats för högre hus än vi är vana att se i Väsby. Det ger bland annat fler människor chansen att bo nära pendeln, säger han.

Även om Runby aldrig fick några höga hus när planerna behandlades 1958 så är det kanske inte för sent. Enligt vad tidningen erfar undersöker fastighetsägaren på Runby torg, Öresundskastellet, möjligheten att bygga högt. Men Knut Peyron som står bakom Öresundskastellet är det för tidigt att säga.

– Det är ett begränsat område som vi kan bygga på men vi tittar på olika alternativ. Processen är bara i startgropen och det är för tidigt att säga var vi landar.

Fakta

Så långt har projekten kommit

Väsby Fyr: 14 våningar högt hus på Centralvägen. Byggs nu. Inflyttning planerad till juni 2016.

Glädjen: Detaljplanen för området går ut på granskning våren 2016. Har tidigare varit ute på samråd. På skisser är huset 96 meter med 25 våningar.

Väsby entré: Fortfarande oklart hur högt ”landmark” kan bli. Blir möjligen hotell. Huset blir färdigställt preliminärt 2023–2024.

Fyrklövern: Ett höghus i området Drabanten nära Väsby centrum planeras. Väntas bli 16 våningar som högst vilket förslaget till detaljplan medger, den är dock inte klubbad.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.