ANNONS

Väsby vinnare i nytt pendeltågsförslag

Väsby kan få både fler och snabbare pendeltåg i framtiden.
Väsby kan få både fler och snabbare pendeltåg i framtiden.
Upplands Väsby kan få både tätare trafik och snabbpendeltåg.
Landstinget har bestämt sig för att reformera pendeltågstrafiken i Stockholm från och med 2018.
ANNONS

När Citybanan öppnar nästa år möjliggör det för SL att köra pendeltågen på ett bättre och smartare sätt.

För pendeltågen behöver bli bättre, tycker trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M).

– Dagens trafik har inte varit punktlig eller förutsägbar. Vi måste bygga nytt och stabilt på ett sätt som fungerar, säger Kristoffer Tamsons (M).

Därför tog landstingets trafiknämnd på tisdagen beslut om att fortsätta reformera pendeltågstrafiken i Stockholm från och med 2018.

Bland annat vill landstinget nu vill införa 15-minuterstrafik över hela nätet så att tågen blir mer förutsägbara.

För Upplands Väsby innebär förslaget åtta avgångar i timmen i mellantrafik jämfört med dagens sex, och tolv avgångar i timmen i högtrafik jämfört med dagens åtta.

Kristoffer Tamsons,

Kristoffer Tamsons,

Landstinget går också vidare med förslaget om att införa ”snabbpendeltåg”.

– Ett antal avgångar i rusning blir snabbtåg som avgår längre ut men som inte stannar överallt. Det här gör vi för dem som har längst restider i dag, säger Tamsons (M).

ANNONS

Snabbpendeltågen innebär alltså att tågen ”hoppar över” stationer längs linjen. Ett förslag som bland annat Sollentuna kommun kritiserat.

Upplands Väsby station föreslås vara en av stationerna med snabbpendeltåg. Stationen uppfyller nämligen viktiga kriterier som att ha en stor bussterminal och ett kommuncentrum i närheten.

Tamsons (M) är medveten om kritiken som finns från andra kommuner och säger att de nu ska titta på enskilda stationer. Men han poängterar också att planen för framtidens pendeltåg har tagits fram i samråd med operatören, Trafikverket och länets alla kommuner.

– En extra avgång spelar ingen roll om tåget inte är i tid eller blir inställt. Det här kommer alla kommuner att vinna på, säger Kristoffer Tamsons (M).


Här kan du hitta din station


Skriv in namnet på din pendeltågsstation i sökfältet nedan – så visas bara din station. Uppgifterna grundar sig på ett förslag i landstingets rapport ”Trafikutredning avseende pendel-och regionaltåg”. Förändringar sker i mellan- och högtrafik. I lågtrafik är alla vinnare med fler avgångar. Ännu finns inget beslut att införa just de här tidtabellerna, utan det är ett förslag.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.