ANNONS

Här är Väsbyalliansens första budget

Väsbyalliansen
Väsbyalliansen presenterade sin första gemensamma budget under måndagen.
Ekonomiskt långsiktighet, ökad trygghet och sänkt skatt. Det var några av beskeden när Väsbyalliansen presenterade sin första gemensamma budget under måndagen.
– Det här är en budget som inte ger allt till alla, men som prioriterar det som är viktigt på riktigt, säger kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar (M).
ANNONS

Väsbyalliansen presenterade under måndagen sin första gemensamma budget för 2019, 2020 och 2021 med en rad satsningar på ökad trygghet, ekonomisk långsiktighet och en ökad prioritering av ”välfärdens kärna”. Dessutom sänker man skatten med tio öre.

– Det här är en budget som inte ger allt till alla, men som prioriterar det som är viktigt på riktigt. Vi prioriterar välfärdens kärna, vi prioriterar det offentliga samhällets grunduppdrag och gör en kraftig satsning på tryggheten, säger kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar (M).

Trygghetssatsning i fokus

Totalt skjuter Väsbyalliansen till 32,5 miljoner kronor under planperioden för att öka tryggheten i kommunen. Bland annat vill minoritetsstyret se kameraövervakning på offentliga platser, fler ordningsvakter och fler ”fältare” vid ungdomsgårdar.

– Om man tittar på SCB:s medborgarundersökning så upplever Väsbyborna sig som mer otrygga än snittet i riket och snittet i länet. Det är illavarslande och något vi måste ta tag i, säger Oskar Weinmar.

Skattesänkning att vänta

Man annonserade även besparingar på drygt 37 miljoner kronor för 2019 och cirka 60 miljoner för perioden 2020 och 2021. Bland annat slopas stadsbyggnadsdagen och den planerade skateparken i Smedby.

– Kalla det besparingar eller omprioriteringar. Vi prioriterar annorlunda än det tidigare styret. Vi tar bort pengar till exempelvis stadsbyggnadsdagen, där sparar vi 700 000 om året som vi i stället lägger på ordningsvakter.

Samtidigt vill Väsbyalliansen sänka skatten med tio öre.

– Det är ett bra sätt att få människor i arbete. Att sänka skatten gör det mer lönsamt att gå från bidrag till arbete, säger Oskar Weinmar.

Kritiserar det tidigare styret

Trots den rådande högkonjunkturen menar den moderata gruppledaren att det tidigare rödgröna styret har lämnat efter sig en underfinansierad budget.

ANNONS

– Det är tack vare exploateringsintäkter – engångsintäkter eftersom att kommunen växer – som man undvikit att gå back.  De har även nallat på resultatmålet, man har minskat det årliga sparandet helt enkelt. Och man har även ökat skuldsättningen.

Minskar investeringsbudgeten

För att minska skuldsättningen och klara resultatmålet på 2,5 procent av skatteintäkterna, minskar Väsbyalliansen investeringsbudgeten med 600 miljoner, från de rödgrönas på 2,4 miljarder till 1,8 miljarder.

– Det handlar inte om att vi har lägre takt i vår vilja att utveckla Upplands Väsby kommun, utan det handlar om vad pengarna ska gå till och om att ta långsiktigt ekonomiskt ansvar. Man måste mätta mun efter matsäck, säger Oskar Weinmar.

Ny fotbollshall

Väsbys Bästas gruppledare Roland Storm berättade att man vill se en upprustning av skol- och idrottslokaler.

– Vi behöver investera i nya skollokaler och idrottslokaler för att hålla den takten som Väsbyborna kräver i samband med att vi växer och blir fler.

Han berättade även att man planerar en fotbollshall.

– Fotboll är den sport som sysselsätter flest ungdomar och vi har pratat om en ny fotbollshall väldigt länge.

Var fotbollshallen ska ligga ber Roland Storm att få återkomma om.

Omröstning i kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige röstar om budgeten den 17 december. Väsbyalliansen har 25 av fullmäktiges 51 mandat, och behöver därför stöd från ytterligare ett parti.

– Jag är övertygad om att vi kommer få igenom den. Jag tror inte att det kommer att finnas ett alternativ som är bättre än detta som vinner kommunfullmäktiges stöd, säger Oskar Weinmar.