ANNONS

Väsbybo åtalas för ekobrott – tog lön svart

Skatteverket
Väsbybo åtalas för ekobrott och skattefusk med bevisunderlag från skattemyndigheten.
En Väsbybo åtalas för bokföringsbrott och skattefusk.
Mannen, som driver ett byggbolag, ska bland annat ha betalat ut en halv miljon kronor svart till sig själv i lön.
ANNONS

Väsbybon ska, enligt Ekobrottsmyndighetens stämningsansökan, ha misskött bokföringen i sitt byggbolag på ett sådant sätt att granskning inte kunnat göras i efterhand av två räkneskapsår. Mannen förnekar brott, men erkänner att han slarvat med att spara underlag.

Betalade ut lön svart

Mannen ska, enligt åtalet, ha tagit ut lön svart under de två åren. Skatteverket har tidigare slagit ner på detta och beslutat att kräva honom på mer skatt. Väsbybon ska ha tagit ut över en halv miljon kronor svart år 2012, enligt Ekobrottsmyndighetens framlagda bevismaterial.

Väsbybon misstänks för skattefusk. Han åtalas för att ha lämnat felaktiga uppgifter i bolagets deklaration till skattemyndigheten. Han ska gång på gång redovisat för låg arbetsgivaravgift och därmed undanhållit 300 000 kronor. Ekobrottsmyndigheten anser att han har fuskat ”uppsåtligen”, men garderar sig med att mannen också kan ha ”begått gärningen av grov oaktsamhet”.

Erkänner vissa saker

Väsbybon har inte heller lämnat in bolagets årsredovisning för 2016 i tid. Han erkänner ”oaksamhet”eftersom den skrevs under först ett halvår försent.

Försenad årsredovisning är ett mycket vanligt skäl till att företagare åtalas. En anledningen till att Ekobrottsmyndigheten ser så strängt på den här typen av bokföringsbrott är att en utebliven årsredovisning kan vara ett tecken på att bolaget har ekonomiska problem.

Riskerar kvarts miljon i böter

Ekobrottsmyndigheten yrkar på att tingsrätten ger Väsbybon en företagsbot på 250 000 kronor kopplat till bokföringsbrotten.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.