Väsbybo dömd i stor knarkhärva

Utåt sett var gården norr om Stockolm en hundpsykologmottagning. Men i ladugården odlades stora mängder marijuana.

När polisen slog till i våras var det här en del av en stor knarkhärva där bland annat en man från Väsby precis dömts till villkorligt fängelsestraff efter att vid flera tillfällen ha köpt kokain. Totalt dömdes 15 män från olika delar av Stockholm.

Under rättegången framgick det att en Nackabo hade haft en stor cannabisodling på sin gård. Han hade med sina föräldrars hjälp startat en verksamhet för hundpsykologi. När han ville utvidga verksamheten ansåg han att han behövde större utrymme och flyttade till en gård långt från stan. Detta ledde till att kunderna försvann och enligt mannen själv befann han sig då i ekonomisk knipa.

Tillsammans med en gammal skolkamrat ska han, enligt domen, ha bestämt sig för att lösa situationen genom att odla cannabis. De båda männen köpte utrustning för över 80 000 kronor och lyckades driva upp fem kilo cannabis till försäljning innan polisen slog till.

Skolkamraten var, enligt domen, även ledare i ett nätverk som höll på med en mängd andra stora narkotikaaffärer. Tillsammans med tre kumpaner hade han under samma vår sålt ungefär ett halvt kilo kokain till ett värde av 500 000 kronor via telefon till kunder i Stockholm.

Med hjälp av telefonavlyssningar kunde polisen komma männen på spåren. Skolkamraten dömdes till sex och ett halvt års fängelse. Mannen från Nacka fick två och ett halvt år och de tre kumpanerna fick mellan två och ett halvt till fem års fängelse.

Tio av nätverkets kunder dömdes också för narkotikabrott, däribland mannen från Väsby.

De båda männen lyckades driva upp fem kilo cannabis.