Väsbybo frias från vansinneskörning

En 21-åring från Upplands Väsby greps efter en polisjakt som gått i över 230 kilometer i timmen i fel färdriktning på E4.

Han nekade till att ha kört bilen och friades.

Rena turen gjorde att ingen bilist skadades när ­bilen som 21-åringen färdades i körde i 230 kilometer i timmen en kväll i december förra året. Två polisbilar försökte men lyckades inte komma i fatt bilen som genom ett under inte kolliderade med någon eller något när den körde i fel färdriktning.

En tredje polispatrull påträffade sedan bilen på Riksväg 51 i närheten av Norrköping.

Ur bilen sprang 21-åringen som vid närmare kontroll visade sig vara påverkad av narkotika. Under en husrannsakan i bilen påträffades verktyg och arbetskläder som tidigare under kvällen hade stulits från ett företag som säljer trävaror.

Under rättegången i Norrköpings tingsrätt hävdade Väsbybon att det inte var han som hade kört bilen. Han ville inte säga vem föraren var men denne skulle enligt 21-åringen ha lämnat bilen när den fick motorstopp.

Väsbybon berättade under rättegången att han först hade erkänt att han hade kört bilen men ändrade sig sedan han tänkt över saken. Det han tidigare hade berättat om hur han själv hade kört bilen var i själva verket beskrivningar av hur hans kompis hade kört.

Tingsrätten ansåg att det inte var styrkt att 21-åringen hade kört bilen eftersom det kan ha funnits ytterligare en person till i bilen. Åklagaren Thomas Ramstedts vittnen var heller inte var säkra på vem föraren var.

Därför kunde han enligt tingsrättens dom inte dömas för grov vårdslöshet ­eller rattfylleri.

Thomas Ramstedt övervägde i förra veckan att överklaga domen till Svea hovrätt.

– Det var ju först under rättegången som 21-åringen plötsligt nekade till att ha kört bilen. Och en av tingsrättens ledamöter ansåg till skillnad mot resten av ledamöterna att 21-åringen borde ha dömts för körningen, säger Thomas Ramstedt.

21-åringen nekade i övrigt till häleri. Men rätten berättade han att han hade låtit bli att fråga om föremålen i bilen trots att han förstod att något hade hänt.

Tingsrätten ansåg att han borde ha insett att varorna i bilen kom från ett brott.