ANNONS

Väsbybon ”Mormor” nominerad till Årets volontär 2019

Hammarby församling tar emot immigranter till Vilunda kyrkan för övernattning;De två hemlösa heter Giorgio och Adrian
"Karin är lättsam och sprider alltid glädje omkring sig. Det viktigaste hon gör är att hon lyssnar", lyder en del av motiveringen.
Hon har sovit med tiggare, sjunger i en integrationskör och hjälper till på ett av Väsbys språkkaféer. Nu är Väsbybon och Vänsterpartisten Karin Lindh en av tio finalister i Årets volontär 2019.
Den ideella organisationen Volontärbyrån fick in över hundra nomineringar.
ANNONS

Karin Lindh sitter på språkkaféet i Vilunda. Hon bor i Prästgårdsmarken och är volontär i Hammarby församling i Väsby.

– När jag blev pensionär kände jag att jag ville göra något meningsfullt. När jag arbetar som volontär med flyktingar och tiggare så känner jag verkligen att jag gör en insats, säger hon.

För det har Volontärbyrån utsett henne till en av finalisterna i Årets volontär 2019, bland över hundra nominerade.

– Det känns ju överraskande och spännande. Jag fick ett sms om att jag blivit nominerad och tänkte att det var så många så det spelar ingen roll. Sedan fick jag ett till om att jag blivit finalist. Jag är jätteglad, det är roligt att vara en av de tio finalisterna.

Kyrkan ger värme åt hemlösa

Mormor åt många

Genom Svenska Kyrkan är Karin Lindh med och sjunger i en integrationskör som en del i ett projekt i samarbete med Upplands Väsby kommun. Hon jobbar även som kyrkbarnsvärd.

Karin Lindh, vänsterpartiet i Väsby och nominerad till Årets volontär 2019

Karin Lindh är nominerad till Årets volontär 2019. Foto: Mia Lindh

– Sedan har jag alla pojkar här som jag är mormor åt, de kallar mig så. Det har blivit så. Vi startade språkkafé i Smedby 2015, men de har ju rivit förskolan där så nu är vi i Vilunda församling. Så jag har ju fått följa pojkarna genom mycket tråkigheter.

ANNONS

Varför blev du volontär?

– Jag har varit med hela tiden och tycker att det varit väldigt roligt att hjälpa. Man har fått vara med om så mycket. Trauman, hur dåligt folk mår, och att vara ett stöd och känna att man är med, att vara med och lyssna. Varje gång jag hjälper någon känns det bra att ha kunnat göra en insats, säger Karin Lindh.

Har volontärarbetet någon koppling till ditt politiska engagemang?

– Ja, jag jobbar ju politiskt också. Jag sitter i både fullmäktige och utbildningsnämnden för Vänsterpartiet, så med det försöker jag göra så gott jag kan.

Hur är politiken förenlig med ditt volontärarbete?

– Vi i Vänsterpartiet jobbar ju mycket för flyktingar och tycker att det är helt fel att så många ska skickas tillbaka. Det känns som att Vänsterpartiet passar mig just därför. Jag jobbar för de svaga, för rättvisa, och jämlikhet. Det gör vi inom Vänsterpartiet, säger Karin Lindh.

Årets volontär koras på Internationella frivilligdagen den 5 december.