ANNONS

Väsbybo parkerade fel för 170 000 kronor

Antalet p-böter har mer än fördubblats i Upplands Väsby på tre år.

Vanligast är att man glömmer att lägga i pengar eller missar när gatorna ska städas.
ANNONS

Varje dag lappas i genomsnitt 11 bilister som parkerat bilen fel på de kommunala gatorna och parkeringsplatserna i Upplands Väsby.

Det är en liten minskning jämfört med förra året, men ändå mer än dubbelt så många parkeringsböter som för tre år sedan.

Flest böter sätts kanske föga förvånande i centrala Väsby. Centralvägen, Dragonvägen och Kvarnvägen är gatorna som ligger i topp.

Sedan i höstas kostar det att parkera på gatorna och många lever kvar i det gamla systemet att bara ha p-skiva, enligt kommunens trafikingenjör Stefan Fors.

– Folk är slarviga med att läsa på skyltarna. Även om det är gratis första halvtimmen krävs det att man har en biljett från p-automaten, säger han.

Flera bilister bötfälls också för att de missat att det är parkeringsförbud på grund av att det är sopning eller snöskottning.

– Så blir de arga för att de har betalat avgiften, men det spelar ingen roll om de har parkerat på en städdag, säger Stefan Fors.

Att parkera fel i Väsby kostar mellan 300 och 700 kronor. Högsta böterna ges om bilen står trafikfarligt eller om man hindrar trafiken.

Åtta av tio Väsbybor betalar sin bot, enligt Krono- fogdens siffror.

ANNONS

Men vissa struntar helt i att betala sina böter.

Den värsta p-syndaren i kommunen är en 33-årig man som har 136 obetalda parkeringsböter på sammanlagt 170 025 kronor.

– Det rör sig nog om en notorisk p-syndare, och inte någon bilmålvakt, säger Johan Crantz, på Kronofogden.

Bilmålvakter är personer som tar på sig obetalade parkeringsböter mot en avgift och sedan låter bli att betala skulderna.

– Men då brukar det röra sig om betydligt högre summor. Det är mest ett storstadsfenomen, säger Johan Crantz.

Fakta

Bötestoppen

Källa: Kronofogden