ANNONS

Väsbybor sluter upp för familjen som dog i flygplanskraschen

Minnesplats vid Väsbyån i Upplands Väsby; Flygkraschen i Iran; Familj från Väsby omkom i flygplanskraschen i Iran
Minnesplats vid Väsbyån för familjen som omkom i flygkraschen i Iran. Tänk med hjärtat, gå ned till vattnet, säger Katja Juntunen.
Katja Juntunen efterlyser en plats för eftertanke för familjen som omkom i flygplanskraschen i Iran. Även kyrkor i Väsby håller öppet.
– Om inte vår kommun applicerar ett ställe att gå till, gå någonstans bara. Just nu handlar det om att folk vill samlas i någonting, tillsammans, säger Katja.
ANNONS

Över 170 personer dog i flygplanskraschen utanför Teheran i onsdags. 17 av dem bodde i Sverige, 12 av dem i Stockholmsområdet, varav en familj – två vuxna och en dotter – bodde i Väsby.

Två dagar senare ber Katja Juntunen folk att komma ner till Väsbyån som en plats för eftertanke.

– Någonstans måste det finnas. Folk är i kris just nu. Det är en ung familj som totalt har utplånats. Vi vet ju vad som hänt och sorgen hos människor beter sig väldigt skevt. Jag vill ge mina medmänniskor en möjlighet till eftertanke, säger hon.

Samlas kring eld och vatten

Många Väsbybor har redan samlats kring Katja Juntunens uppmärksammade inlägg på Facebook. Hon kände inte den omkomna familjen personligen, men säger att hon är ledsen över olyckan.

Även Svenska Kyrkan kondolerar familjen, och under fredagseftermiddagen håller både Eds kyrka, Vilunda kyrka och Fresta kyrka öppet.

Katja Juntunen menar att sörjande måste få möjlighet att reflektera.

– Jag känner den kollektiva sorgen som finns. Man vill samlas i någonting just nu, tillsammans. Jag tycker att vatten och eld är två bra fenomen för folk att samlas kring. Det är ett bra sätt att lämna skärmen en stund och på riktigt reflektera över sin sorg.

”Viktigt med en plats att gå till”

Upplands Väsby kommun valde att avvakta med krisarbetet då den omkomna dottern gick i skola i Solna. Men efter fredagens uppgifter från Utrikesdepartementet bekräftar kommunen att familjen från Väsby fanns ombord på planet.

”Det är med stor sorg vi konstaterar […] att en familj hemmahörande i Upplands Väsby finns med bland de förolyckade passagerarna”, skriver kommunen på sin hemsida.

ANNONS

Man upplyser även om kyrkans stöd och att ungdomar kan ringa kommunens fältare om de känner att de behöver prata.

Men Katja Juntunen hade velat att kommunen agerade tidigare.

– Sådana här tillfällen för människor samman. Den akuta reaktionen måste ges högre prio, oavsett om dödsfallet är bekräftat eller om man väntar på en utredning. Det här är en reflektion med allvar i, oavsett om man gick i skolan i Väsby eller inte.

ANNONS