Väsbybor har sett en varg i Brunnby vik

Det kan ströva omkring en varg i Upplands Väsby.

Anneli Sandberg är en av de Väsbybor som larmat om rovdjuret i Brunnby Vik.

– Jag är säker på att det var en varg, säger Anneli Sandberg.

Anneli Sandberg är övertygad om att hon såg en varg en bit från hennes bostad i Brunnby Vik.

Enligt henne kom den ut från ett skogsparti och gick i riktning mot Vikskolan för en vecka sedan.

– Jag blev rädd för jag är helt säker på att det verkligen var en varg. Den var grå och gick smygande, ja precis som en varg ser ut, även om jag hade svårt att tro det jag såg, säger Anneli Sandberg.

På morgonen såg hon vargen igen. Då var den på väg in i skogspartiet.

– Nu befann den sig bara ett 40-tal meter från min bostad. Den gick på Brunnbyvägen, och när jag såg den i skenet från gatlamporna såg jag ännu tydligare vad det var, säger Anneli Sandberg, som blev orolig för sina barn som går förbi skogspartiet på väg till skolan.

Förutom Anneli Sandberg har också en ytterligare en Väsbybo hört av sig till kommunen om att han har sett en varg.

Kommunens ekolog Rickard Sandström säger att det mycket väl kan ha varit en varg eftersom åtminstone två personer berättat om ett djur som starkt påminner om en varg.

– Visst kan det ha varit en varg. Det är inte osannolikt. Det kan ha varit en ung varg som just har lämnat sina föräldrar och i sökandet efter föda kan ha varit i Brunnby Vik, säger Rickard Sandström.

Anneli Sandberg kontaktade både kommunen och länsstyrelsen, där en person från rovdjursförvaltningen åkte ut för att söka efter vargen, men utan att hitta några spår.

– Orsaken till att vi sökte spår var att vi hade fått uppgifter om att vargen eller något annat djur hade gått tillbaka in i skogspartiet. Vi ville se om den hade något kadaver, alltså dött djur, kvar i skogen som den återvände till, säger Mattias Jansson, miljöhandläggare på länsstyrelsen.

Hanna Dittrich Söderman, handläggare av rodjursärenden på länsstyrelsen, säger att det kan ha varit en varg i Brunnby Vik, men att det är svårt att spåra på bar mark.

– Det kan ha varit en varg men också en hund. Är det dessutom mörkt kan en schäfer eller en siberian husky lite på avstånd likna en varg väldigt mycket, säger Hanna Dittrich Söderman.

Anneli Sandberg säger att hon är säker på vad hon såg trots att experterna på länsstyrelsen inte är lika övertygade.

– Känslan jag fick var att det var en varg, säger Anneli Sandberg.