Tröttnade på stöket – nu nattvandrar Väsbyborna

I lördags samlades Väsbybor och nattvandrade i byn.
I lördags samlades Väsbybor och nattvandrade i byn.
Väsbybon Tomas Söderberg, 44, tröttnade på att känna sig otrygg i kommunen. För tre veckor sedan startade han Facebook-gruppen "För ett tryggare Väsby". I lördags samlades medlemmarna för första gången och nattvandrade.

Tolv gula reflexvästar lyste upp Väsbynatten. Sex personer vandrade ned mot Sigma-hållet, lika många förbi stationsområdet och ned mot Runby.

I lördags träffades män och kvinnor ur Facebook-gruppen ”För ett tryggare Väsby” och nattvandrade tillsammans. Tomas Söderberg tyckte att det var en lyckad första träff, men hade hoppats på några fler deltagare.

– Jag trodde att vi skulle bli några till. Men det var ett första försök, helt enkelt, säger Tomas Söderberg.

Några av lördagens nattvandrare. Foto: Privat

Hundratals medlemmar

Initiativet till nattvandringen är hans och Johan Roos. För tre veckor sedan skapade de Facebook-gruppen ”För ett tryggare Väsby”, som i skrivande stund har över 250 medlemmar.

– Det behövs fler vuxna på byn eftersom det ser ut som det gör, det är väl ingen hemlighet att det är ganska stökigt. Nu får det vara stopp, säger Tomas Söderberg.

Tycker att otryggheten ökat

Under den senaste månaden har bland annat två jätteslagsmål och ett våldsamt upplopp inträffat i kommunen. I somras flyttade Tomas Söderberg hem till Väsby efter tre år i Kalmar. Han menar att otryggheten har ökat drastiskt under de tre år han varit borta.

– Aldrig att det har varit så här illa. Jag upplever att det är jättestor skillnad.

Många vågar inte delta

Han berättar att flera av dem som har blivit medlemmar i gruppen har hört av sig och hyllat initiativet, men att de själva inte vågar gå med ut.

– Det finns en jättestor oro. Det är därför folk backar. Men vi ska inte göra några ingripanden. Poängen är att vi ska visa  oss och att människor som ser oss ska känna sig lite mer trygga. Händer det något så ringer vi polisen, säger Tomas.

Vill se fler medlemmar

Gruppen har kontakt med kommunen, fritidsgårdar, fältarbetare, andra nattvandrare och polisen. Målet är att växa till 30 personer som kontinuerligt är ute på Väsbys gator.

– Så länge det rullar på och folk är villiga att ställa upp så är vi beredda att vara ute och gå. Vi tar gärna emot fler medlemmar som är villiga att hjälpa till.

Nästa nattvandring är planerad 29 mars. Enligt Tomas Söderberg har flera redan visat intresse.