Väsbyhem tar bort hundpolicy

Hyresgästen avlivade sin rottweiler efter Väsbyhems brev.

Nu har Väsbyhem tagit till sig av kritiken – och skrotar kamphundslistan.

Det kommunala bostadsbolaget Väsbyhem införde för fem år sedan en ny hundpolicy för alla som tecknade nytt hyreskontrakt.

Policyn innebar att hyresgäster inte var välkomna i Väsbyhems lägenheter om de hade en hund av så kallad kamphundstyp, som till exempel en pitbullterrier, doberman eller rottweiler.

En hyresgäst med rottweiler fick i mars ett brev från Väsbyhem om att hunden stört grannar och skapat obehag.

Väsbyhem skrev i sitt brev att ”åtgärd måste tas omgående”, vilket hyresgästen tolkade som att han var tvungen att avliva hunden för att få bo kvar.

Efter detta rasade en debatt i sociala medier om att Väsbyhems kamphundspolicy var orättvis, att farliga hundar inte är ett rasproblem utan ett individ- eller ägarproblem.

Nu har Väsbyhems styrelse tagit till sig av kritiken. Vid ett styrelsemöte i slutet av september bestämde en enhällig styrelse att kamphundspolicyn ska skrotas.

Hundrasen ska inte längre ha någon betydelse, bostadsbolaget kommer i stället fokusera på hundägaren.

Om en hund är till exempel aggressiv eller inte lyder ägaren kan hundägaren bli ålagd av Väsbyhem att ta allmänlydnadspass.

Det är ett slags hundkörkort där hundens lydnad och uppfostran prövas av en brukshundklubb.

– Vi tycker att det står bättre mot de inskränkningar som ett bostadsbolag kan ge våra hyresgäster, säger Kent Hjalmarsson (M), styrelseordförande i Väsbyhem.

Att kamphundslistan tas bort välkomnas av Gunilla Melkersson, hundproblemskonsult och instruktör i Upplands Väsby.

Hon var en av kritikerna till listan och berättar att hon är glad och lättas att den tas bort.

– Visst kan jag förstå att många känner obehag när de möter någon med en stor, muskulös hund. Men man måste få hyra lägenhet om ens hund är snäll och inte stör, oavsett rasen. De som inte tar sitt hundägaransvar riskerar ju vräkning även utan den här kamphundslistan, säger hon.