Väsbykonstnären ställer ut över hela världen

Väsbykonstnären Dorina Mocan har rönt stora framgångar i Asien de senaste åren.
Väsbykonstnären Dorina Mocan har rönt stora framgångar i Asien de senaste åren.
Väsbykonstnären Dorina Mocan har slagit igenom stort i Asien. Nu återvänder hon till Väsby konsthall efter 20 år. I tavlorna står den drömmande flickan i centrum.
– Det krävs ett barnsligt sinne för att behålla nyfikenheten, säger Dorina Mocan.

Dorina Mocan föddes i det mytomspunna Transylvanien innanför Rumäniens gränser. Hon kom till Upplands Väsby 1981, med en tvåårig son under armen. I hennes undermedvetna har gamla folksagor från barndomen etsat sig fast.

– Det fanns ett melankoliskt drag i kulturen som jag växte upp i, berättar Dorina Mocan.

Den första minnesbilden är av hennes pappa, som sitter vid ett staffli och målar. Han var amatörkonstnär och drömde om att leva på konsten. En dröm som dottern tar vidare, med utställningar över hela världen.

ville åt hans konstverktyg så fort jag började gå

– Mamma sa att jag ville åt hans konstverktyg så fort jag börjat gå.

Paletter, penslar och färgtuber drog genast Dorinas blickar till sig. Men fantasin mötte tidigt allvaret hos rumänska konstlärare, som predikade stenhårt arbete för att lyckas i sitt konstnärskap.

– På andra sidan gatan låg en konstskola för barn. Jag började där i tio-årsåldern.

Magisk realism

I hennes tavlor återkommer flickor i drömska miljöer, baserade på starka upplevelser i vardagen. Sådant som vi annars går förbi utan att lägga märke till.

– Det krävs ett barnsligt sinne för att behålla nyfikenheten.

Porträtten fixerar ofta något med blicken och ansiktena lyser upp av förundran.

Med tavlan ”Sara and her entourage” kom Dorina Mocan på tredje plats i en stor porträttävling, som arrangeras av Danmarks nationalhistoriska museeum. Foto: Privat

– Det finns drag av vemod i min konst. Jag ser sprickor överallt. I omgivningen. Våra liv. Människoansikten. Jag blir inte fri från bilderna förrän jag återskapat dem på duken. Det är sätt för mig att bearbeta starka känslomässiga intryck.

Har Asien som främsta marknad

Under många år har hon verkat utomlands, med Asien som främsta marknad. På gallerier i Shanghai, Hong Kong och Singapore lockar vernissagen de största tidningarna.

– I början av 2000-talet ville jag testa vad jag gick för. Det är en otrolig lycka att målningarna är omtyckta i andra kulturer.

Tavlorna har köpts av privata samlare i ett trettiotal länder. Däribland det svenska kungahuset, som födelsedagsgåva till kronprinsessan Victoria.

Tillbaka i Väsby

På lördag är Dorina tillbaka på Väsby konsthall, för en stor utställning tillsammans med livskamraten och skulptören Christer Lönngren.

– Det blir ett jubileum för 20 års samarbete.

Deras gemensamma ateljé ligger vid en flod i Bergslagen.

– Jag brukade inte vara intresserad av vatten, tills vi köpte ateljén.

De blåsvarta tonerna hittar allt oftare in i hennes tavlor, som kan beskådas i Väsby konsthall till och med den fjärde februari.

Stargazer av Dorina Mocan. Foto: Privat