Väsbyraggarna har vuxit upp och slutat slåss

Caroline Tottie och Maggie Tångring Nordgren blev vänner genom bilintresset.
Caroline Tottie och Maggie Tångring Nordgren blev vänner genom bilintresset.
Raggarklubben Rollin Rebells åker ofta i karavan till olika bilträffar i Stockholm.
Raggarklubben Rollin Rebells åker ofta i karavan till olika bilträffar i Stockholm.
Rollin rebells ordförande Ronny Nohrin har varit med sen starten på 80-talet.
Rollin rebells ordförande Ronny Nohrin har varit med sen starten på 80-talet.
Bilarna inreds med tidsenliga detaljer och i vissa fall rikligt med doftgranar.
Bilarna inreds med tidsenliga detaljer och i vissa fall rikligt med doftgranar.
Både smink och frisyr ska vara tidsenligt, något Caroline lärt sig på en pin-upkurs.
Både smink och frisyr ska vara tidsenligt, något Caroline lärt sig på en pin-upkurs.
Maggie och hennes man har en Beuvic Electra från 1968.
Maggie och hennes man har en Beuvic Electra från 1968.
Till Carolines stora glädje kan hon matcha klänningarna med bilen i favoritfärgen turkos.
Till Carolines stora glädje kan hon matcha klänningarna med bilen i favoritfärgen turkos.
"På alla träffar står gubbarna snabbt med huvudet i motorhuven" säger Maggie och skrattar.
"På alla träffar står gubbarna snabbt med huvudet i motorhuven" säger Maggie och skrattar.
När Caroline Tottie och Jörgen Carlsson köpte sin amerikanare kom en ny livsstil och raggarklubben Rollin Rebells med på köpet.

Vad passar bättre den fjärde juli än att hälsa på Väsbys främsta USA-fantaster: raggarklubben Rollin Rebells? Snart är det dags att köra ner till Västerås i deras amerikanare, till helgen går nämligen Västerås Summer Meet av stapeln.

”Förr i världen åkte vi tyvärr ofta till grannbyn och slog dem på käften för att de hade stött på tjejerna i vår stad”

Ronny Nohrin

När Mitt i träffar Caroline Tottie en kväll i juni står hon framför spegeln och sätter upp håret i en så kallad bangroll som ser ut som en snitsig kringla. Kort därefter knackar Maggie Tångring Nordgren på dörren.

Caroline Tottie ska hjälpa till att välja hårdekoration för kvällen, en svart eller rosa blomma? I gengäld hjälper Maggie Caroline att hitta den perfekta färgen för läppstiftet: passion red.


Stilen är viktig när de båda vännerna ska på bilträff eller ut och cruisa. Både smink och frisyr ska vara tidsenligt, något Caroline lärt sig på en pin-upkurs. Foto: Åsa Sommarström.

 


– Men vad jag har på mig beror på vädret. I fint väder blir det 50-tals klänningar och high heels men regnar det kör jag mer på en working girl-stil, säger Caroline Tottie.

Caroline visar stolt upp ett par hängseljeans av märket Freddies.

De kan kombineras med en t-shirt för en enklare look eller klackar och en knyttopp om hon vill vara lite mer uppklädd.

– De här får man verkligen kvinnliga former med. De sitter jättetight i midjan, säger Caroline Tottie.

Färre val för stilmedvetna män

Kläder, smink och frisyr väljs efter bilen. Caroline och hennes man Jörgen Carlsson har en bil i 50-talsstil så då är det 50-talets mode som gäller. Men Maggie och hennes man har en körsbärsröd cab från 60-talet så hon brukar klä sig efter det årtiondets ideal.

”Man hoppade in i en bil med några killar och körde några varv. Sen hoppade man in i en ny bil med några andra killar.”

Maggie Tångring Norggren

Till Carolines stora glädje kan hon matcha klänningarna med bilen i favoritfärgen turkos. Foto: Åsa Sommarström.

Men stilarna erbjuder inte lika många outfits för männen, något som Jörgen Carlsson tycker är lite tråkigt.

– Antingen kör du raggarstilen eller Rockabilly. Vi är mer Rockabilly så jag klär mig som man faktiskt gjorde på 50-talet med jeans, väst och t-shirt. Men det hade varit kul med fler val, säger han.

Caroline Tottie har alltid älskat bilar men det var först när hon träffade Jörgen som någon tyckte att det var en bra idé att lägga så mycket pengar på en veteranbil.

– Turkos är min favoritfärg så jag ville helst ha en turkos bil. Jörgen sa att om det är möjligt kör vi på det. Och sen hittade vi en.

Nu har garderoben många turkosa 50-talsklänningar och toppar som matchar lacken på deras Ford Fairlane Town från 1955. Att skaffa en amerikanare blev mer än ett bilköp, Caroline och Jörgen fick en ny hobby – ja, en ny livstil. I dag är de med i Väsbys raggarklubb Rollin Rebells och spenderar gärna semestrarna med att cruisa på olika ställen i Sverige.

Nytt liv med nya vänner

Och de fick nya vänner, däribland Maggie som Caroline hittade i en Facebook-grupp när hon skrev om deras nya bil. Men för Maggie har bilintresset och raggarlivet hängt med länge.

– På 70-talet i tonåren brukade jag hänga inne i stan. Man hoppade in i en bil med några killar och körde några varv. Sen hoppade man in i en ny bil med några andra killar, berättar Maggie.

Men plötsligt får vi bråttom. Vi ska möta de andra bilarna i Rollin Rebells vid macken vid Glädjens trafikplats. Sen bär det av till bilträff i Knivsta.

”Lyssnar man på motorn som går i V8-takt är det musik bara det. Det brummar ju så gott.”

Ronny Nohrin

Ronny Nohrin ordförande i Rollin Rebells 90-tal raggarklubb Upplands Väsby.

Strax efter oss anländer president Ronny Nohrin, Rollin Rebells ordförande, men president låter lite tuffare tycker Ronny. Han var en av grundarna 1988.

– Vi i norrort som åkte på bilträffar hade redan bra sammanhållning. Så vi tänkte att vi skulle starta en klubb så vi fick likadana märken på västarna, säger Ronny Nohrin.

I dag bor de flesta i Upplands Väsby men ett tag hade de medlemmar runt om i Stockholm och även i Skåne. De första åren var klubbens storhetstid med runt 100 medlemmar men i dag är det 40 fördelat på 28 bilar, alla yankeebilar. Lite mer lagom tycker Ronny.

Vad är det som är så speciellt med amerikanare?

– Stora bilar med mycket krom som är rymliga. Lyssnar man på motorn som går i V8-takt är det musik bara det. Det brummar ju så gott, säger Ronny Nohrin.

Raggarna har slutat slåss

Kärleken för bilarna och rock n’ roll har stått sig sen han började åka amerikanare på 60-talet. Men raggarrörelsen har ändrat karaktär, ja vuxit upp.

– Förr i världen åkte vi tyvärr ofta till grannbyn och slog dem på käften för att de hade stött på tjejerna i vår stad. Men i mitten av 90-talet kom vi på att vi hade samma intressen: bira, musik och bilar. I stället för att slåss med varandra var det bättre har fester ihop.

I dag är sammanhållningen mellan olika raggarföreningar mycket stark. De hälsar på varandra på bilträffar och ordnar fester ihop. Kör du runt i din amerikanare och får motorkrångel kan du räkna med att en annan raggare stannar för att hjälpa till.


 

Raggarklubben Rollin Rebells åker ofta i karavan till olika bilträffar i Stockholm. Foto: Åsa Sommarström.

 


Till Knivsta kör rebellerna i karavan och från högtalarna spelas Chuck Berry, Jerry Lee Lewis och andra gamla klassiker. Väl framme hälsar de glatt på gamla vänner och bekanta.

Nu närmar sig årets stora höjdpunkt: Västerås Summer Meet. Det är ett måste för alla medlemmar och Ronny hoppas på att få ihop en karavan med åtminstone tolv bilar.

– Vi ska gärna ha västarna på oss så det syns varifrån vi kommer. Sammanhållningen är a och o, säger Ronny Nohrin.