Min lokala hjälte

Väsbys äldsta förening hotas av nedläggning

Allvarsamma män utgjorde föreningens första styrelse.
Allvarsamma män utgjorde föreningens första styrelse.
Folkets hus stod klart 1909.
Folkets hus stod klart 1909.
Ikväll kan Upplands Väsbys äldsta förening gå i graven.
Men i sista stund har en ny idé väckts för att rädda den över hundra år gamla Väsby Folkets husföreningen.

1907 bildade arbetarna på Optimus Väsby Folkets husföreningen med målet att bygga och förvalta ett eget Folkets hus. Två år senare stod huset klart och talade på invigningen den 31 oktober gjorde Socialdemokraternas ledare Hjalmar Branting.

Men idag är den över hundra år gamla föreningens existens allvarligt hotad. Verksamheten har i praktiken upphört och ett nytt fungerande kulturhus finns dessutom på plats i kommunen.

Ikväll onsdag är samtliga andelsägare i föreningen kallade till årsstämma för att besluta om nedläggning. Men i sista minuten har Roland Storm, politiker och lokalhistoriker, lagt fram ett förslag för att rädda föreningen.

– Föreningen har funnits i nästan 110 år och det vore synd om den bara skulle tyna bort och dö, säger han.

Tillsammans med organisationen Hembygdens år har han bildat Vänföreningen Väsby kulturhus som vill ta över och förvalta arvet efter Väsby folkets husföreningen.

– Föreningen kan bli ett paraply för ta vara på det engagemang som finns hos både andra kulturföreningar och privatpersoner för att öka trycket i kulturlivet i Väsby, säger Roland Storm.

Väsby Folkets husförening har förutom en konstsamling också en kassa på ett par hundra tusen kronor. Roland Storm hoppas att pengarna kan användas till det lokala kulturlivet.

– Det skulle bli ett bra startkapital för vänföreningen, säger Roland Storm.

Årsstämman ikväll leds av Anna-Lena Edwinsson som tidigare varit kassör i föreningen. Roland Storm har fått tillåtelse att presentera sin idé på årsstämman.

– Det är sedan andelsägarna som fattar beslutet om vi ska bordlägga ärendet och utreda det här förslaget vidare, säger Anna-Lena Edwinsson.

Hon berättar att arbetet med att lägga ner föreningen inte har varit helt enkelt. Andelsägare har spårats upp och gamla stadgar har varit tvungna att tolkas.

– Just nu vill jag gärna slippa det men kan vi hitta nya eldsjälar som vill ta vid så kan det vara ett alternativ, säger hon.