ANNONS

Väsbys bostadspriser mattas av

Bostadspriserna fortsätter uppåt i söderort.
Budgivningarna i Väsby har svalnat av under hösten jämfört med i våras.
Claudia Wörmann.
Claudia Wörmann.
Efter en het period har nu prisökningen på bostadsrätter och villor börjat svalna. Upplands Väsby är den kommun där bostadspriserna ökat minst i länet senaste året. Den senaste tremånadersperioden har priserna gått ner.
ANNONS

Efter en period med kraftigt stegrande bostadspriser har trenden nu börjat mattas av.

– Enligt vissa mäklare är det inte lika hårt tryck längre. Jag ser det som att vi har återgått till ett mer normalt läge, efter en period med låga räntor och väldigt stor efterfrågan som ledde till en het marknad, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Bostadspriserna har under det senaste året ökat med 16 procent i hela riket och samma siffra i Stockholms län. I Upplands Väsby är siffran 11 procent, minst prisökning för alla kommuner i länet tillsammans med Vallentuna.

Under tremånadersperioden från augusti till oktober har faktiskt priserna minskat med en procent i Väsby jämfört med perioden innan.

– Den generella känslan är att det har stannat av lite, säger Josephine Linghammar, marknadsansvarig på Booli.

Skälen till den hastiga prisökningen i våras och under sensommaren var bland annat de rekordlåga räntorna och hotet om amorteringskrav, som dock slopades. Dessutom var det få lägenheter ute till försäljning.

– Det har varit höga priser en tid som nu långsamt ser ut att mattas av. Det har varit mycket prat i media om bostadsbubblor och krascher under hösten som kan ha gjort köparna mer försiktiga, säger Josephine Linghammar.

Även de skenande budgivningarna har blivit färre. I våras skrev Lokaltidningen Mitt i om att gapet mellan acceptpris och slutpris ökat kraftigt i Väsby, vissa menade att det handlade om lockpriser.

Under april gick ett par bostadsrätter upp 40-50 procent under budgivningarna, och genomsnittet var att slutpriset landade 24,5 procent högre än utropspriset, en rekordnotering för året.

ANNONS

Den utvecklingen tycks ha avstannat. Under hösten har snittet legat mellan 11 och 12 procent över utropspriset.

Experterna tycker att det är för tidigt att tala om något tydligt trendbrott.

– Det får vi väl se. Vissa menar att det är ett trendbrott, men jag tror ändå att människor flyttar för att de faktiskt måste. Det är ett starkare incitament än om media diskuterar om vi har en bostadsbubbla eller inte, säger Claudia Wörmann.

Fakta

Väsby har ökat minst:

Minst ökning i länet det senaste året:

Upplands Väsby, Vallentuna – 11%.

Österåker, Sigtuna, Danderyd – 12%.

Salem – 16%.

Här har bostadspriserna ökat mest:

Södertälje – 33%.

Vaxholm – 32%.

Haninge – 31%.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.