Väsbys bussdrottning lever livet: ”Som ett barn i leksaksaffären”

Farideh Hashemi kör flygbussarna sedan några år tillbaka.
Farideh Hashemi älskar att prata med resenärerna och lyssna på deras historier.
Hon älskar naturen och har jobbet som hobby. I 20 år har Brunnby parkbon Farideh Hashemi kört buss och har inga planer på att sluta.
– Jag njuter som ett barn i en leksaksaffär. Hoppas att jag blir pensionerad här.

När Farideh Hashemi flyttade till Sverige 1990 hade hon aldrig sett en kvinnlig busschaufför. Hemma i Ahwaz i södra Iran fanns det inga, och knappt några i Sverige heller.

Men Farideh Hashemi var intresserad och sökte sig till körskolan i Norrköping där hon bodde då, tillsammans med sin man och tre barn.

Farideh Hashemi kör flygbussarna sedan några år tillbaka.

Farideh Hashemi bor i Brunnby park. Foto: Hanna Lilja

– Så vi gick dit. Läraren var mycket positiv och sa att ”det här är ett manligt yrke, vi har så ont om tjejer”. Av sexton personer på kursen var vi två tjejer. Sex personer blev godkända, och vi tjejer var bland dem, säger hon och ler varmt med rösten.

– Jag gjorde uppkörningen med en kille, och han sa till mig att ”så fort du körde ut ur garaget visste jag att du kan”, det kändes skönt att höra.

Fastnade bakom ratten

Sedan var hon fast.

– Jag slutade kursen en fredag och på måndagen började jag på Swebuss. Sedan dess är jag fast i yrket. Någonting sitter i min ryggrad, jag älskar det här jobbet.

Farideh Hashemi kör flygbussarna sedan några år tillbaka.

I 20 år har Farideh Hashemi kört både långfärdsbussar och stadstrafik. Hon räknar upp flera trafikföretag och busslinjer över hela Sverige som fått henne att se allt som händer längs vägarna.

– Jag tycker, och alla säger, att jag är en positiv, social människa. Jag vill träffa folk och älskar naturen. Sverige har jättevacker natur, och hade jag jobbat på ett kontor eller i en affär hade jag missat sol, regn, soluppgångar, solnedgångar, säger hon och fortsätter.

Farideh Hashemi kör flygbussarna sedan några år tillbaka.

– Jag har sett så mycket vackra grejer som skulle räcka för ett helt liv. Jag vill inte missa det där. Jag älskar att prata med folk och lyssna på deras historier.

Hon berättar om hur hon plockat upp gäng av frusna nyårsfirare, förirrade personer hon hjälpt hitta hem och trogna resenärer som åkt samma sträcka varje dag och suttit längst fram för att prata.

– För mig spelar det ingen roll vart jag kör, jag hittar alltid något positivt.

Kör flygbuss till Arlanda

I dag kör Farideh Hashemi flygbussarna till Arlanda och har en ny favoritplats.

– Mitt favoritställe är vid Västerbroplan, där har man hela Stockholm under fötterna. I tre år har jag sagt till mig själv att jag måste stanna till och fota, jag gör det aldrig men jag har alltid fotot bakom mina ögon.

Farideh Hashemi kör flygbussarna sedan några år tillbaka.

Farideh Hashemi kör flygbussarna sedan några år tillbaka.

Det är sex år sedan hon flyttade till Brunnby park, och precis som med jobbet som busschaufför vill hon inte flytta någon annanstans.

– Vi tyckte om området, det var nära stan och nära naturen. Här är så fint runtomkring, jättefin natur. Jag vill bli gammal här och bo här, och nu planerar yngsta sonen och min dotter att flytta till Fresta.

Väsbybon

Farideh Hashemi

Ålder: 55 år

Bor: Brunnby park

Familj: Man, två söner, en dotter och en malteser-hund.

Intressen: Promenera, läsa böcker, vila efter långa dagar, prata och äta gott.

Bästa promenadstråk: Brukar börja i Runby park och sedan gå runt kyrkan mot Löwenströmska.