ANNONS

Väsbys skolor får bottenbetyg

Landets tredje sämsta skolkommun, ­säger Lärarförbundet. Resultaten vänder uppåt, hävdar kommunen.

Båda är osäkra påståenden visar det sig när Mitt i undersöker statistiken.
ANNONS

Två motsägelsefulla nyheter spreds under förra veckan om Väsbys skolor. När Lärarförbundet rankar landets bästa skolkommuner hamnade Upplands Väsby på en föga hedrande 288:e plats av 290 kommuner. Sam­tidigt gick kommunen ut med ett pressmeddelande om att niondeklassarnas betyg är på väg uppåt efter förra årets bottenresultat då Väsbys elever var sämst i län­et.

Kommunen menar att det så kallade meritvärdet, alltså elevernas sammanlagda betygspoäng, har gått upp från 196 till 218. Problemet är att årets meritvärde inte går att jämföra med tidigare år. Anledningen är att de elever som läser moderna språk i år får räkna samman 17 betyg i meritvärdet jämfört med 16 betyg förra året.

Dessutom är kommunens siffror preliminära och inte kontrollerade. Det säger Daniel Santesson som är strategisk controller på kommunen.

– Siffrorna är högst osäkra. Vi har i dag inte rutiner och system för betygsrapportering så arbetet sker manuellt. Vi har heller inte kvalitetssäkrat att alla skolor har rapporterat på samma sätt, säger Daniel Santesson.

Kommunen har heller ingen statistik över hur många elever som saknar fullständiga betyg eller hur många som är behöriga till gymnasiet.

Men inte heller Lärarförbundets ranking är fri från tveksamheter. Den stora svagheten är att den bygger på gamla statistikuppgifter. Om kommunens skolsatsningar Alla i mål och Ett lärande Väsby haft någon effekt syns inte det årets ranking. Ett annat problem är att flera kriterier bara gäller kommunala skolor. I Väsby går bara drygt hälften av eleverna i en kommunal grundskola.

Tydligare och mer rättvisande skolstatistik kommer i slutet av månaden då Skolverket presenterar sin statistik över niornas meritvärden i hela länet.

Siffrorna är högst osäkra. Vi har inga ­rutiner för betygs-rapportering så arbetet sker manuellt.Daniel santesson väsby kommun

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.