ANNONS

Hunden som är både militär och skådis

Orca söker efter försvunna människor, jobbar i militären och skådespelar.
Orca söker efter försvunna människor, jobbar i militären och skådespelar.
Gunnel Lindblom med Orca på Dramatens stora scen.
Gunnel Lindblom med Orca på Dramatens stora scen.
Anders Carlsson med Orca, Ozzy och Knubbis.
Anders Carlsson med Orca, Ozzy och Knubbis.
Orca är sju år gammal.
Orca är sju år gammal.
Tiken Perlevikens Orca har många strängar på sitt koppel. I militären är hon patrullhund, med Search and Rescue letar hon efter försvunna personer och om hon inte vilar hemma i Fresta hinner hon spela in film däremellan. Förra veckan scendebuterade hon på Dramaten.
ANNONS

Efter att ha medverkat i sju olika filminspelningar skämtade Orcas husse Anders Carlsson om att hon borde testa något nytt och kanske skådespela på en teaterscen.

– Jag tänkte att jag får se om det finns någon stadsteater i Väsby jag kan ringa till. Men sen hörde de av sig för Dramaten och frågade om vi var intresserade av att komma in och testa en scen i en pjäs, säger Anders Carlsson.

Förra veckan hade pjäsen Oidipus/Antigone premiär. Skådespelaren Gunnel Lindblom spelar den blinda siare Teresias och leds av Orca i scen. Gunnel Lindblom som är till åren går inte så raskt men Orca anpassar sig till hennes tempo.

– Samarbetet med Gunnel Lindblom går väldigt bra, det är därför Orca funkar så bra på scenen. De har verkligen funnit varandra.

Söker efter försvunna personer

Men Orcas liv är inte bara Glitter och glamour. Allt började med Anders Carlsson ville börja jobba som hundförare med Orca.

– Har man en schäfer vill man gärna jobba med hunden och gärna på ett sätt så att hunden får spåra och nosa. Som gammal officer föll det sig naturligt att bli hundförare.

I föreningen Search and Rescue började de tillsammans att arbeta med att spåra försvunna personer.

– Det kan handla om barn eller dementa som är vilse eller suicidala personer som ska spåras.

Men Orca är även patrullhund i militären. Där ska hon varna för personer som rör sig i mörka skogar eller markera mot dofter om kemikalier.

Från militären till vita duken

Det var genom militären som hennes skådespelarkäarriär började. Det var en man som skulle tränas upp till hundtränare som parades ihop med Orca.

– De föll för varandra. Från första stunden älskade han henne och hon honom.

Anders Carlsson med Orca, Ozzy och Knubbis.

Hennes nya hundförare studerade till att bli filmregissör.

– Han skulle spela in en musikvideo åt några vänner i ett band. Sen gav det ena det andra, hon var duktig och han tipsade andra om att testa med henne.

Senast kunde Orca ses i Svt:s serie Innan jag dör som polishund. Nu i November pågår nya inspelningar men var Orca kommer synas härnäst kan Anders inte avslöja.

– Hennes starka sida, som gör att hon funkar så bra på filminspelningar och teatern är hennes tillit till människor. hon låter nya människor föra henne och lyssnar på dem. när hon är på scen med Gunnel är det inte jag som har dresserat henne och ger order från kulissen. Hon lyssnar på Gunnel, säger Anders Carlsson.

ANNONS