Väsbytjejen siktar mot rymden

Frida Caballero fick göra praktik på rymdbasen Esrange.
Frida Caballero fick göra praktik på rymdbasen Esrange.
På praktiken fick hon arbeta med elektronik till raketerna.
På praktiken fick hon arbeta med elektronik till raketerna.
Rexus, en av rakterna på rymdbasen.
Rexus, en av rakterna på rymdbasen.
Efter praktiken på rymdcentret i Kiruna bestämde sig Frida Caballero för att studera rymdteknik.
– Jag vill rädda världen, säger hon.

För Frida har fler kvinnor inom tekniken varit en hjärtefråga sen gymnasiet. När hon stod som programrepresentant för teknik på Väsby nya gymnasium märkte hon tydliga mönster mellan tjejer och killar som skulle välja gymnasieprogram.

– För de flesta killar som pratade med mig var det självklart att gå teknik men tjejer frågade om det var många killar på programmet och om det var svårt, säger Frida.

Rymdforskning mycket mer än stjärnor och galaxer

Själv var hon en av tre tjejer i gymnasieklassen av totalt ungefär 30 elever. Därför har hon engagerat sig för att fler tjejer ska få upp teknikintresset sen dess.

– Det är viktigt. Kvinnor är hälften av alla teknikanvändare, därför borde de vara med och utveckla tekniken de använder.

Efter gymnasiet var hon den enda personen i hela Sverige som fick en praktikplats på rymdbasen i Kiruna, Esrange Space Center.

– Det var häftigt. Då förstod jag att rymdforskning innebar väldigt breda möjligheter. Man kan forska om medicin och hälsa genom rymden. Jag har alltid varit miljöaktivist så jag insåg att det var ett sätt för mig att skapa en bättre värld, att rädda planeten.

Bjöd in gymnasietjejer till rymdbasen

För att inspirera fler tjejer att fortsätta med tekniken bjöd Frida in alla tjejer på teknikprogrammet på Väsby nya gymnasium till rymdbasen. Själv tog hon steget till att börja plugga rymdteknik efter programmet på Mälardagens högskola. Nu går hon andra året på programmet tillförlitliga flyg- och rymdsystem.

I vintras nominerades hon till två priser i University Awards för sina goda studieresultat, sitt engagemang för utbildning och kvinnliga ingenjörer. Hon nominerades till priset Årets teknolog och Årets IT-tjej och blev en av de tre finalisterna i Årets IT-tjej.

– Jag tror att anledningen till att jag gick så långt var för att jag har gjort mycket för introducera tjejer till teknik, bland annat genom resan till Kiruna.

Hon tror att ett viktigt steg för att få fler kvinnor att bli ingenjörer är kvinnliga förebilder.

– För många tjejer är det viktigt. För mig har nästan alla förebilder varit män men många andra tjejer har kanske lättare att relatera till kvinnor. Min mentor på gymnasiet och min programmeringslärare var viktiga för att jag skulle bli intresserad av programmering och plugga vidare till ingenjör. Utan dem hade jag inte kommit så långt.

Fakta

"Jag vill bli som Elon Musk"

Namn: Frida Caballero

Ålder: 22 år

Bor: Vilunda i Väsby/Västerås

Pluggar: Pålitliga flyg- och rymdsystem, civilingenjör

På fritiden: Är content ansvarig i Womenengineer, sitter i styrelsen för unga forskare Stockholm,

Rymden i ett ord: Häftigt

Förebild: Elon Musk. För mig är han en stor inspiration för att våga satsa på det man brinner för. Jag vill bli som honom och starta ett företag inom rymdteknik.

Bästa lärarna på VNG: Min tidigare mentor, Åmid Hemmatian och programmeringsläraren, Ali Bozorg. Men jag älskade alla lärare.