Väsbyveteraner vill öppna en egen pub

Pensionärer vill öppna en pub där ensamma äldre kan träffas. Men det kan bli en dyr affär.

– Det vore en trevlig lösning, men verksamheten får inte gå back, säger Anders Björendahl.

Anders Björendahl började som ordförande för SPF Väsbyveteranerna i januari i år och har strävat efter att ordna aktiviteter för medlemmarna i kommunen. Ett av hans initiativ är den pubkväll som förra måndagen arrangerades på restaurang nya Farbror i Väsby centrum.

– Vilket gensvar vi fick! 110 personer kom vilket var långt över förväntan. Det var en fantastisk stämning. Nästa pubkväll blir måndagen den 11 november, säger Anders Björendahl.

Men det han och andra Väsbyveteraner verkligen vill göra är att starta en egen pub i centrala Väsby. Anders Björendahl säger att han har varit i kontakt med polisen och kommunen som inte är negativa till tanken.

– Men det är mycket att sätta sig in i, gå kurser och det kostar tusentals kronor med tillstånd, inte minst serveringstillståndet. Men det skulle vara trevligt att ordna under förutsättning att verksamheten går ihop, säger Anders Björendahl.

För det gäller att medlemmarna besöker puben regelbundet.

– Fördelen med att ha en pub är att det blir billigare för våra medlemmar att ta sig en öl där än på en restaurang. Men verksamheten måste ju gå med plus, annars är det ingen större idé att ha en egen pub, säger Anders Björendahl.

Tanken med puben är att många ensamma pensionärer får något att se fram emot.

– Det väsentliga är att puben blir en naturlig samlingsplats för många äldre, oavsett om de tillhör PRO eller SPF. Själv är jag med i båda organisationerna, säger Anders Björendahl.

Fakta

Föreningarna för äldre växer

SPF, Sveriges pensionärsförbund, startade med 25 medlemmar i Väsby 1975. I dag har föreningen nära 1 000 medlemmar och håller till på Drabantvägen 1 i Väsby.

PRO, Pensionärernas riksorganisation, kom till 1952 i sin nuvarande form och har drygt 1 400 medlemmar i Väsby.

Källa: SPF och PRO i Väsby