Västerort får fler höga byggnader

Från marken sticker det nya höghuset i Vällingby centrum inte ut, men väl uppe på högsta våningen står det klart att detta är Vällingbys högsta punkt.
Från marken sticker det nya höghuset i Vällingby centrum inte ut, men väl uppe på högsta våningen står det klart att detta är Vällingbys högsta punkt.
Nu har Vällingbys nya högsta hus fått sin översta våning – med rejäl utsikt över hela stadsdelen.

Och inom kort kommer utsikten att präglas av ytterligare skyskrapor som förändrar stadsbilden.

Det pirrar ordentligt i magen när den orange bygghissen lyfter. Ryckigt susar våningarna förbi. Husets innanmäte är nästintill tomt, bara strukturen är klar.

– Vi har precis startat det invändiga arbetet och hoppas på inflyttning i februari eller mars nästa år, berättar Viktor Åström, projektledare på byggherren Svenska bostäder.

På tolfte våningen stannar hissen. Utsikten från Vällingbys nu högsta hus, så kallade Korthållaren södra, är slående.

Vyn omfattar inte bara hela västerort utan även Sundbyberg, Solna, Nacka, Ekerö och resten av Stockholm. Härifrån syns Vattenfalls gamla kontor, Hässelbyverkets skorstenar och ABC-stadens flerfamiljshus i prydliga längor.

Så ser det ut nu, men om några år kommer fler landmärken att dominera utsikten. Ännu fler höghus är nämligen på gång i Hässelby och Vällingby.

Det andra huset som är under byggnation är Mälarutsikten i Hässelby strands centrum. Bygget startade tidigare i år och nu har man kommit mer än halvvägs.

När byggnaden står klar kommer den att bli Hässelbys högsta hus.

Ännu närmare Hässelbyvattnet, längs Strandliden, ska den omdiskuterade Triglyfen byggas.

Ett annat höghus som planeras är entrétorget, den njurformade och böljande byggnaden öster om Vattenfalls gamla kontor, i nya området Vällingby parkstad.

Här är det dock inte höjden som är grejen utan utformningen, som sticker ut. Vattenfalls huvudbyggnad på 15 våningar förblir områdets högsta hus och entrétorget blir tolv våningar. Fastighetsägaren har haft svårt att hitta ett företag som vill ta sig an bygget och därför drar byggstarten ut på tiden.

Men även om höghus är populära bland många politiker och byggherrar finns det en hel del som ogillar de höga byggena. Sådana här projekt överklagas ofta av grannar.

Men även andra parter kan sätta stopp.

I Korthållarens fall var det länsstyrelsen som sänkte höjden. Tanken var från början att huset skulle få 17 våningar.

– Eftersom Vällingby är klassat som ett riksintresse så stack ett så pass högt hus ut för mycket. För blotta ögat ser det här huset på 13 våningar nästan jämhögt ut med de övriga höghusen här. Men det är det högsta, säger Viktor Åström.

Höga hus på gång