ANNONS

Västerortsbor: ”Man bör gå på vänster sida”

Dan Persson, Tommy Leandersson, Tage Karlsson och Hans Djurberg tycker till.
Dan Persson, Tommy Leandersson, Tage Karlsson och Hans Djurberg tycker till.
"Håll till höger på promenadvägen" uppmanade insändarskribenten Morgan i förra veckans Mitt i Västerort. Men läsarna höll inte med - och sex insändare har kommit in.
– Jag går på vänster sida av säkerhetsskäl, säger Tage Karlsson.
ANNONS

”Nu är jag trött på alla vänsteraktivister”. Så började Morgan SE Larsson sin insändare som publicerades i förra veckans Mitt i Västerort. Han syftade på alla fotgängare som envisas med att gå på vänster sida på gemensamma gång- och cykelvägar såsom promenadstigar.

Men Morgan har fått mothugg. Insändarna har strömmat in till Mitt i. En av västerortsborna som svarat är Tage Karlsson.

– Jag är ute och går 50 minuter varje dag här på de lokala gatorna och i Hässelby. Och jag går på vänster sida av säkerhetsskäl, säger han.

Tage menar att cyklisterna bör köra på höger sida och fotgängarna bör gå på vänster sida, och han får medhåll från flera insändarskribenter. Då kan en cyklist och fotgängare mötas på samma sida och få ögonkontakt, menar skribenterna.

På vilken sida fotgängare ska gå på gemensamma gång- och cykelbanor finns ingen lag på. Men enligt Tage har det annonserats om att fotgängare ska gå på vänster sida, men om det handlade om körbana eller promenadstig minns han inte.

– Jag var med när vi övergick till högertrafik. Då var det en väldig propaganda för att man skulle gå på vänster sida. Jag kommer i håg en annons där en kvinna gick på höger sida. ” Gå på vägens vänstra kant, fel gör alltså denna tant” stod det på bilden, minns Tage.

ANNONS
Fakta

Så tycker västerortsborna - alla insändarsvar

”Håll till vänster”

Nä du, Morgan SE Larsson! På en gång-och cykelväg ska man GÅ på VÄNSTER sida så du möter eventuella cyklister och kan då gå lite åt sidan. På en separat gångväg/gångbana håller du till höger. Strula inte till det.

Lalle

”Håll inte till höger på promenadvägen!”

Håll inte till höger på promenadvägen! Du skriver att vi ska gå till höger på gång- och cykelvägar. Fel! Enl Transportstyrelsen ”…finns inga generella regler för vilken sida du som är gående ska använda på en gångbana, gångväg eller gång- och cykelväg. Använd gångbanan eller vägrenen. Om det inte finns någon sådan, används cykelbanan eller körbanan. Gå om möjligt längst till vänster i din färdriktning, när du använder vägrenen eller körbanan.” På endast gångväg och trottoarer med endast gångtrafikanter gäller höger men när det är gemensamma cykel- och gångvägar är det vänster sida som gäller för gångtrafikanterna övriga fordon, trafikanter, håller höger.

Vän av ordning

”Cyklister ska inte behöva köra slalom”

Som svar till Morgan i förra Mitt i så säger jag sluta gå mitt i eller på höger sida av gång och cykelbanor. Cyklar är ett fordon och när man möter ett fordon så går man på vänster sida. Jag ser hellre en cykel swischa förbi mig nära mig öga mot öga, än att ha dessa som kommer upp snabbt bakom mig utan egen kontroll vad som sker bakom min rygg.

Genom att man håller sig till vänster på GC-banorna så underlättar man även för cyklister att inte behöva köra slalom och du lär även barnen samma regel som när man går på en bilväg. Så starta och bli en vänsteraktivist på våra GC-banor och testa hur det är att se cyklister som passerar dig nära, öga mot öga. För mig är det mycket tryggare och därför väljer jag vänster för min egna säkerhet.

MacTommy

”Höger eller vänster?”

Det finns INGEN högerregel för gående, som de flesta tycks tro. I trafikförordningens sjunde kapitel § 1 står: ”Gående som går på körbana (trottoar saknas, min anm.) bör hålla till vänster för att möta trafiken”. Samma princip bör gälla för gång- och cykelväg.

Det handlar inte om någon vänsteraktivitet, som någon tycks tro, utan enbart trafiksäkerhet.

Tage Karlsson

”En naturlig självklarhet att gå till vänster”

För det första, finns det trafikskyltar i olika sammanhang följer vi självklart det som står på skylten. När jag gick i småskolan var polisen ofta på besök för att lära oss barn trafikvett. Vi fick cykla och vi fick gå på skolgården och uppmaningen var ”Gå till höger cykla till vänster”. På den tiden var det vänstertrafik, hade vi haft högertrafik hade det varit ”gå till vänster cykla till höger”. Det finns en så naturlig självklarhet i det.

Går du på höger sida på gång- och cykelvägar kan cyklister bara passera utan problem. Möter du en cyklist ser du cyklisten tidigt, ni kan få ögonkontakt och ni kan mötas utan problem.

Jag har dessutom när jag själv cyklar och det går människor på höger sida och jag ringer med ringklockan upplevt att de blir överraskade till och med börjar hoppa omkring nästan skräckslagna över att det kommer en cykel. Går du höger sida på på landsvägar också, så du får biltrafiken i ryggen på samma sida som du går?

Ska vi lära våra barn att på den här vägen går vi på höger och på den här vägen går vi på vänster? Nej gå till vänster för cyklister måste cykla till höger.

Var har du hittat regelverket för din uppfattning och om gällande trafikregler, det skulle vara intressant att veta? I tidningen Östran 2013, hittade jag en gång en bild på en trafikskylt som visade ett barn och en vuxen och som går på vänster sida och under står det. Du som går skall gå på vänster sida! Så självklart om du själv cyklar.

Danne

”Visa på den lagtext du stödjer dig på”

Jag läste Morgan SE Larssons insändare angående gångtrafikants och cyklists placering på gång och cykelväg. Jag skulle vilja veta vilken lagtext du refererar till när du skriver att det är höger sida som gäller för både gång- och cykeltrafikant?

På NTF:s hemsida kan man läsa följande: ”Var bör gående gå och cyklister cykla på en gemensam gång- och cykelbana? Det finns ingen bestämmelse om var man ska gå på en gång-, cykel- och mopedbana. Den enda reglering som finns i trafikförordningen är att gående som använder vägrenen eller körbanan om möjligt ska gå längst till vänster i färdriktningen”.

Enligt NTFs uppfattning bör man gå till vänster i färdriktningen på en gång- och cykelbana. Precis som man bör gå på en körbana, för att kunna få ögonkontakt och minska risken för en kollision. Cyklister och mopedförare ska hålla till höger sida i färdriktningen.” Som sagt, visa på den lagtext du stödjer dig på.

Hasse

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.