ANNONS

Västerortstandläkare är årets pionjär

Tandläkaren Robeir Saliba är årets pionjär i Stockholm.
Tandläkaren Robeir Saliba är årets pionjär i Stockholm.
Tandläkaren Robeir Saliba är årets pionjär i Stockholm.
Tandläkaren Robeir Saliba är årets pionjär i Stockholm.
Han kom till Sverige som treåring från Syrien – nu driver han ett bolag med fyrtio anställda och har fått pris som årets pionjär.
– Det går att lyckas här också, säger Brommabon Robeir Saliba.
ANNONS

2009 drog han igång sin mobila tandläkarfirma för att förbättra munhälsan för människor som inte själva kan ta sig till kliniken. Nu – åtta år senare – har han fyrtio anställda och har precis utsetts till årets pionjär av länsstyrelsen i Stockholms län.

– Det känns väldigt, väldigt bra. Det är ett kvitto på det oerhörda arbetet vi lagt ner, säger Robeir Saliba, som nu driver företaget Flexident stationerat i Bromma.

När han var tre år flydde familjen från Syrien till Sverige. De hamnade i Tensta och det var också här Robeir Saliba skulle börja på folktandvården efter att han gjort klart sin utbildning. På det följde några år i Storbritannien innan han kom tillbaka till Sverige och kort tid efter det startade klinik i Hässelby – och det var då han förstod att tandhälsan var bedrövlig i många äldres munnar.

”Många gravt dementa”

– De vanligaste fallen är stora kariesangrepp och infektioner i rotresrester och tänder. Många patienter är också gravt dementa och kan inte förmedla smärta på samma sätt som du och jag kan. Ibland ringer personal från äldreboenden till oss när någon slutat äta och man misstänker att det handlar om tandproblem. Vi åker ut akut och behandlar på plats och ser efteråt hur näringsintaget går upp igen. Att hålla patienterna infektionsfria kan ibland vara livsavgörande.

Vill ge tillbaka

Det är viktigt för Robeir att uttrycka sin tacksamhet till Sverige och det svenska folket.

–Det går att lyckas här också och viljan att ge något tillbaka har levt med mig hela mitt liv.

Och framtiden ser ljus ut i hans bransch.

– Folk blir äldre och man har tänderna kvar längre upp i åldrarna. Tandvård är viktigt och gör skillnad, framför allt när när vi blir äldre och mer sköra.

Att han utsågs till årets pionjär i Stockholm kvalificerade honom som en av kandidaterna till att bli årets pionjär i hela Sverige. I slutet av oktober avgörs det vem som får den utmärkelsen.

ANNONS
ANNONS