ANNONS

Väsbyduo prisade för sin app

Petra Lindström och Simon Berglund tar emot priset från Lars Kallsäby, byggnadsnämndens ordförande i Västerås.
Petra Lindström och Simon Berglund tar emot priset från Lars Kallsäby, byggnadsnämndens ordförande i Västerås.
Väsbyduon Petra Lindström och Simon Berglund tröttnade på Stockholms bristfälliga information om tillgänglighet, och hur det ställde till det för deras rullstolsburna vänner.

Därför började de kartlägga staden.
ANNONS

26-åriga Petra Lindström, uppvuxen i Fresta, jobbar som personlig assistent. I sin arbetsroll har hon blivit väl insatt i vilka förberedelser som ofta behövs innan personer med funktionsnedsättningar vet om de kan besöka olika platser. Finns ramp? Är toaletten handikappanpassad? Är det för trångt för permobilen?

Själv tröttnade hon på att alltid behöva sitta och ringa runt till kaféer, krogar, bowlinghallar och andra ställen. Att aldrig kunna vara spontan.

Då föddes idén till appen Fritt fram. Petra kontaktade apputvecklarna Simon Berglund, uppvuxen i Bollstanäs, och Pontus Andersson som har företaget App shack. Tillsammans började de kartlägga tillgängligheten på allt från parklekar till restauranger i Stockholm.

Nu har de samlat in information om tusentals platser. Främst i Stockholm, men tjänsten har byggts upp i flera andra städer och utökas ständigt.

De har etablerat samarbeten med företag, organisationer och kommuner i Stockholm. Under torsdagen uppmärksammades initiativet i Västerås när Fritt fram fick stadens årliga tillgänglighetspris som delas ut till insatser som hjälper alla människor att vistas och delta i samhället på lika villkor.

– Det är otroligt kul att tilldelas ett sådant här pris. Vi är glada, stolta och tacksamma. Det var nervöst men kul att ställa sig i talarstolen och berätta om vad vi gör, säger Petra.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.