ANNONS

Västra Älvsjöskogen blir naturreservat

Älvsjöskogens västra del blir naturreservat
Älvsjöskogens västra del blir naturreservat
Nu blir västa delen av Älvsjöskogen naturreservat. Beslutet klubbades på måndagens kommunfullmäktige. Det är det första naturreservatet som inrättas sedan 2006.
ANNONS

– Älvsjöskogen är ett av stadens mest uppskattade friluftsområden som nyttjas av tusentals stockholmare. Det känns väldigt bra att vi äntligen inrättar ett reservat i skogen som både fungerar som ett rekreationsområde och bidrar till bättre luft och vatten i staden, säger Katarina Luhr (MP), miljöborgarråd i en kommentar.

Frågan om att göra Älvsjöskogen till naturreservat har diskuterats sedan 1990-talet. Nu är partierna överens.

Evy Kjellberg, ordförande för Centerpartiet i Brännkyrka, är en av dem som gläds.

I ett uttalande skriver hon: ”Under de 50 år jag varit bosatt i Älvsjö har skogen varit hotad vid flera tillfällen. 1976 ville Stockholms kommun bygga 400 lägenheter och 1986 hade Svenska kyrkan långt framskridna planer på att bygga 150 småhus och 100 lägenheter i sin del av skogen. Den striden minns jag särskilt. Föreningarna i Älvsjö gick samman och protesterade, bland annat genom att ordna Älvsjöskogens dag”.

Det är dock bara den västra delen som klubbas på måndagen. Det är klart att även östra Älvsjöskogen ska bli ett naturreservat, men gränsdragningarna utreds just nu och beslut väntas senare under mandatperioden. Det finns planer på att bygga bostäder i anslutning till naturreservatet och koppla samman östra och västra reservatet med en så kallad ekodukt. Under mandatperioden kommer naturreservat dessutom att inrättas i bland annat Årstaskogen/Årsta holmar och Rågsveds friområde.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Liljeholmen Älvsjö Hägersten direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.