Vatten forsade in på byggarbetsplatsen

Dagen efter vattenläckan var bygget fortfarande vattenfyllt.
Dagen efter vattenläckan var bygget fortfarande vattenfyllt.
En ledning brast och bygget i centrum dränktes i 10 000 kubikmeter vatten. Nu är det torrt och arbetet fortsätter.

– Jag vill inte gå in på vad det kostat, säger platschefen.

Rena vårfloden drabbade centrala Täby under natten mot förra fredagen. Det var strax efter klockan 01 som kommunens VA-jour larmades efter att det börjat forsa vatten upp ur en brunn på Biblioteksgången.

– Det visade sig att fästet släppt i skarven där två rör sitter ihop, säger Sven-Olof Johansson, VA-ingenjör på Täby kommun.

Vattnet rusade fram genom en kulvert under Biblio- teksgången, ut mot ett garage för att till slut hamna i kratern vid Täby centrum.

Vattentornet i Ensta hann tappa 55 procent av sin volym innan felet åtgärdades. Flera fastigheter, bland ­annat polishuset, var utan vatten under natten.

Strax innan tio på morgonen var röret till slut tätat. Men i kratern framför Täby centrum var stämningen dyster. Byggarbetsplatsen hade förvandlats till en sjö. Enligt platschef Thomas Lindberg var ungefär fem pumpar igång under fredagen och stora delar av lördagen för att få undan vattnet.

– Med något enstaka undantag var vi tvungna att lägga ner produktionen helt och hållet under dagen. Först sent på lördagen kunde vi sätta igång arbetet igen, säger han.

Enligt honom har vattenläckan inte orsakat några bestående skador. Vad händelsen innebär ekonomiskt berättar han inte gärna.

– Jag vill inte gå in på vad det kostat oss att pumpa undan vattnet. Men det som framförallt kostat är avbrottet i produktionen, säger han.

Bygget som pågår framför Täby centrum ska så småningom resultera i ett parkeringshus med cirka 1 200 parkeringsplatser.