Vatten vällde rätt ner i sovrummet

Tova Everett har bott med hinkar i taket i snart ett år. ”När det regnar droppar det hela tiden”, säger hon.
Tova Everett har bott med hinkar i taket i snart ett år. ”När det regnar droppar det hela tiden”, säger hon.
Det nya drömboendet i Barkarbystaden blev en mardröm.

Strax ­efter ­inflytten började regnvatten tränga in i lägenheter, ­garage och balkonger.

Nu flyr flera hyres­gäster problemen.

Tova Everett flyttade in i lägenheten på Barkarbyvägen i juni förra året. 10 200 kronor i månaden för en trea i Barkarbystaden var ett kap, tyckte hon.

– Jag hade bott i gamla hus i flera år och var trött på mögel­problem och fukt. Nyproduktion kändes problemfritt, säger hon.

På inflyttningsdagen upptäckte hon fuktfläckar i sovrumstaket. Hon ringde förvaltaren Byggvesta som kunde konstatera att regn­vatten trängt igenom betongen.

En byggfirma kom till lägenheten och borrade hål i taket.

Men regnet fortsatte välla in. Och snart hade fukten trängt igenom på flera andra ställen. Byggfirman kom tillbaka och hängde upp hinkar i taket för att fånga upp vattnet.

– Vattnet bara forsade in. När det regnade blev det ännu värre, säger Tova Everett.

Samtidigt upptäckte flera hyresgäster hur regnvatten trängde in via balkongerna. 200 balkonger fick sågas upp och isoleras för att stoppa läckagen. Vattnet hade dessutom sipprat in i garaget och orsakat fuktskador på flera bilar.

– Min bil lackades om för 60 000 kronor, säger Tova Everett.

Hyran reducerades med 25 procent och flera erbjöds att bo på ­hotell under renoveringarna. Trots det flyttade flera grannar från huset.

– Folk orkar inte längre. Det finns en gräns för vad man klarar av. I min trappuppgång är det sex personer som flyttat eller ska flytta, säger hyresgästen Lena Mossberg.

Bakom bygget ligger företaget Byggmästargruppen Entreprenad GL AB Nyproduktion som gick i konkurs i november.

Nu återstår kostsamma renoveringar på Barkarbyvägen, kostnader som förvaltaren måste stå för.

– Det kommer att kosta oss tiotals miljoner kronor, säger Marcus Svensson, vd på Byggvesta Development.

före inflytt anlitades externa konsulter för att besiktiga lägenheterna. Då fann man inga tecken på fuktskador, enligt Marcus Svensson.

– Vi trodde att vi hade anlitat ett företag som skulle klara av att bygga ett fukttåligt hus. Det visade sig att de inte kunde det. Det är beklagligt att det ska leda till att folk flyttar.

Mitt i har sökt Byggmästargruppen Entreprenad GL AB.

Tidigare har företrädare poängterat att det är moderbolaget som gått i konkurs, men att dotterbolaget Byggmästargruppen Stockholm BMG AB – som inte sysslar med nyproduktion – har flera pågående projekt som fortsätter enligt plan.

Det kommer att kosta tiotals ­miljoner kronor.Marcus Svensson, Byggvesta Development

Fakta

Hade 80 miljoner i skulder

Byggmästargruppen Entreprenad GL AB skulle bygga 199 hyresrätter i Barkarbystaden och ytterligare cirka 235 i Norra ­Djurgårdsstaden och Bagarmossen.

I upphandlingen uppgav bolaget att de skulle klara jobbet för 409 miljoner kronor. Det visade sig senare att firman räknat fel.

I november lämnade bolaget in sin konkursansökan, med 80 miljoner kronor i skulder. 40 hyresgäster på Majorvägen i Barkarbystaden fick adrig något inflyttnings­datum.