Räkna med vattenbrist hela dagen

Arkivbild.
Arkivbild.
Sent på måndagskvällen upptäcktes en vattenläcka. Reparationen beräknas vara helt klar först onsdag morgon.

Det var vid 23.30 på måndagskvällen som läckan upptäcktes, och många kommuninvånare stod plötsligt utan vatten.

– Det gick ett högflödeslarm om att förbrukningen ökat avsevärt vilket brukar indikera en vattenläcka. Vi visste inte om det var en läcka på en kommunal ledning eller en Norrvattenledning och skickade ut vår beredskapspersonal, säger Andreas Hagelin, chef för produktion och distribution på Norrvatten.

Det visade sig att läckan var i en Norrvattenledning i en skarv mellan två olika rör. I skarven sitter en montagebox och misstanken är att bultarna som håller fast den angripits av rost. Det har sannolikt lett till att det gått hål i ett av rören.

Efter att ha lokaliserat läckan kunde man sätta igång med reparationsarbetet vid 02.25 på natten – ett arbete som fortfarande pågår.

– Vi schaktade fram läckpunkten och insåg att reparationen skulle vara avsevärt mer komplicerad än vi hoppats på, säger Andreas Hagelin.

Prognosen just nu är att läckan ska vara lagad vid 9.30 onsdag morgon vilket innebär att det kan vara lågt tryck i kranarna under kommande dygn, särskilt för boende i Kungsängen, Tibble och Brunna. Om man fortfarande står helt utan vatten bör man kontakta kommunen.

Vattnet kan vara missfärgat vilket beror på att rostavlagringar lossnat i samband med läckan. Det är inte farligt att dricka, men det rekommenderas inte. Det går bra att duscha och spola toaletten med missfärgat vatten.

– Så fort vi har ledningen i drift kan man börja spola igen och få bort missfärgningen, säger Andreas Hagelin.

Norrvatten publicerar löpande uppdateringar på sin hemsida. Även på kommunens hemsida finns information.