ANNONS

Så är vattenkvalitén på din närmaste badplats

Kaanan, bad
Kaananbadet i Hässelby-Vällingby.
Medan juni bjöd på hejdundrande sommartemperaturer har juli lämnat oss kalla och kanske till och med lite besvikna.
Men sommaren är ju inte över – och kan du stå ut med fortsatt regn är det guldläge att bada.
Nu bedöms alla EU-bad i Västerort vara av utmärkt kvalitet.
ANNONS

I Västerort finns det sex badplatser som har kvalitetsstämpeln EU-bad. Flera av baden har kantats av höga halter av tarmbakterier och algblomning, men i år visar provsvaren att alla dessa bad har utmärkt vattenkvalitet.

Fyra år i rad har Stockholm stad avrått från bad i Hässelby-Vällingbys största badplats Malteholmsbadet till följd av höga halter av tarmbakterierna e.coli och enterokocker. Så sent som i maj i år var det nära att badet återigen skulle behöva stängas – men än så länge har det klarat sig. De senaste mätningarna gjordes 30 juni och 3 juli.

– Vi har observerat badet i flera år och kontrollerat våra punktstationer, letat efter läckage och utrett om det finns något i marken, säger Danuta Persson, miljöinspektör vid Stockholm stad.

Under badsäsongen tar kommunen vattenprover var 14:e dag och rapporterar in till Havs- och vattenmyndigheten. Både e.coli och enterokocker är så kallade indikatorbakterier. Det innebär att prover med höga halter av dessa bakterier kan indikera på en förorening orsakad av avföringsbakterier från djur eller människa, avlopp eller från något i närmiljön. När laboratoriet som analyserar vattenprover meddelar att halterna har förhöjts tar miljöinspektörerna snabbt nya prover. 

Mysteriet på Malteholmsbadet: dåliga vattnet kan bero på hundbajs

Danuta Persson menar att det handlar om små marginaler. Ibland kan ett prov visa förhöjda halter utan att det för den sakens skull gäller för hela vattnet – halterna kan helt enkelt bero på att en fågel nyligen bajsat i vattnet.

– Jag rekommenderar faktiskt Malteholmsbadet, det verkar gå åt rätt håll och stadsdelens åtgärder har gett bra resultat. Jag hoppas det fortsätter så, säger miljöinspektör Danuta Persson.

ANNONS

Historia för din badplats:

Solviksbadet, Bromma: Utmärkt vattenkvalitet sedan fyra år tillbaka. Senaste indikation på avvikelse: Tarmbakterier 2018.

Ängbybadet, Bromma: Utmärkt vattenkvalitet sedan fyra år. Senaste indikation på avvikelse: Tarmbakterier på östra sidan 2019. Algblomning 2017.

Kaananbadet, Hässelby-Vällingby: Utmärkt vattenkvalitet på östra sidan sedan två år, tre år på västra sidan. Senaste indikation på avvikelse: Tarmbakterier och algblomning 2017. 2016 hade badet den lägsta EU-klassificeringen för att det fortfarande skulle vara godkänt att bada.

Malteholmsbadet, Hässelby-Vällingby: Utmärkt vattenkvalitet på västra sidan sedan tre år, östra sidan har i dag den lägst kvalificeringen ”tillfredsställande kvalitet”. Senaste indikation på avvikelse: Algblomning 2016-2018, tarmbakterier 2017-2019. 2 juni i år fanns indikationer på tarmbakterier, men nyare prover visar att halten har gått ner.

Hässelbys allmänna bad: Utmärkt vattenkvalitet sedan fyra år tillbaka. Senaste indikation på avvikelse: Algblomning 2016 och 2017.

Lövstabadet, Hässelby: Utmärkt vattenkvalitet sedan tre år tillbaka. Senaste indikation på avvikelse: Tarmbakterier 2016 och 2017, algblomning 2017.

”Sällan personer blir magsjuka”

Så hur farligt är det med höga halter av e.coli och enterokocker? Bakterierna i sig är inte farliga, men de indikerar att andra bakterier, virus eller parasiter som kan orsaka sjukdom kan förekomma, menar mikrobiolog Caroline Schönning som är utredare vid Folkhälsomyndigheten.

– Det görs alltid en riskbedömning utifrån vilka föroreningskällor som kan finnas. Bedöms det finnas en risk så avråder kommunen från bad och det ska man ta seriöst. Men det är sällan vi får information om personer som blivit magsjuka av badvatten, det är oftare vi får höra om badklåda, säger Caroline Schönning.

Här kan du läsa mer om badklåda.

Fakta

Faror som lurar i vattnet

Badklåda

Har du fått utslag som kliar? Då kan det vara badklåda.

Fenomenet orsakas av cerkarier som är en fågelparasiterande inälvsmask. De brukar mycket riktigt angripa fåglar, men ibland kan de ta fel och istället angripa människor. Det gör de genom att tränga in i huden. Cerkarier är så små att de inte är synliga för blotta ögat och trivs i varmt vatten. Att man angripits märks alltså först när man börjar få myggbettsliknande utslag som kliar kraftigt. En del personer får också en starkare allergisk reaktion och feber.

Badklåda går över av sig självt men symptomen kan lindras av antihistamin.

Vibrioinfektion

I bräckt och salt vatten, ibland även i sötvatten, finns Vibriobakterierna som kan orsaka infektioner i sår, hörselgångar och tarmar. Små sår som skavsår, skrapsår eller sönderrivna myggbett är ingen risk att dra på sig infektionen, däremot i större och mer färska sår kan dra till sig infektionen som kan orsaka badsårsfeber. Då uppstår smärta från såret, feber och allmänpåverkan. Om smittan når blodbanan kan den orsaka livsfarlig blodförgiftning och kräver därför akut sjukhusvård, skriver Folkhälsomyndigheten.

Bakterien kan genom öronen orsaka infektion i hörselgången eller mellanörat och diarré genom att man sväljer bakterierna. Störst risk att få dessa tre infektioner är genom bad, men mag- och tarminfektion orsakat av bakterierna kan också komma från råa skaldjur.

Algtoxinförgiftning

Algblomning i vattendrag orsakas av obalans i vattnet, framför allt på grund av övergödning. Att bada i vatten med algblomning kan ge upphov till olika symptom så som klåda, utslag, ögonbesvär, illamående, kräkningar och diarréer.

Alla badande drabbas inte av hudirritation varför den troligen är av mer allergisk art än toxisk, skriver Folkhälsomyndigheten.

Får man i sig vattnet kan det leda till feber och påverkan på lever, njurar och muskulatur.

Källa: Folkhälsomyndigheten
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.