ANNONS

Vattenläcka kvar – efter ett halvår

Fyrbarnspappan Sevki Sahin och hans familj har väntat i fem månader på att få flytta tillbaka till sin vattenskadade lägenhet.
Fyrbarnspappan Sevki Sahin och hans familj har väntat i fem månader på att få flytta tillbaka till sin vattenskadade lägenhet.
Sevki Sahin och hans familj har tvingats flytta på grund av vattenskador och mögel – två gånger.

Efter fem månader har de fortfarande inte fått något besked om när de får flytta hem igen.
ANNONS

I slutet av juli blev läckan från ett varmvattenrör i golvet hemma hos familjen Sahin på Sandstensvägen i Jordbro för stor. Vattenskadorna växte i hela huset och gjorde att familjen fick evakueras till en lägenhet på Blockstens- vägen. Från att tidigare ha bott i en marklägenhet på fyra rum, fick familjen med fyra barn nu trängas i en trea. Som snart visade sig ha mögelskador – även den.

Efter fem månader gjordes en ny flytt, på samma gata, till en trea utan mögelskador men med högre hyra än i den gamla fyran. Och där bor nu Sevki Sahin med frun Neslihan och sina fyra döttrar. Några sängramar får de inte plats med, bara sex madrasser i de två sovrummen.

Frustrationen är stor över att de inte får några besked från fastighetsförvaltaren Newsec om när de kan få flytta hem igen – trots att snart ett halvår gått sedan de evakuerades.

När Sevki Sahin varit i kontakt med bolaget har han bara fått svaret att företaget väntar på besked.

– De säger att de väntar på besked från Tyskland. Att det handlar om pengar. Men är inte min ekonomi också viktig? Vår gamla lägenhet kommer ju att ruttna ju längre tid det går.

Enligt både Sevki och Neslihan Sahin påtalade de för Newsec att lägenheten hade vattenskador redan ett år innan läckorna från varmvattensröret blev så stora att de fick evakueras.

– Vi ringde och tjatade flera gånger utan att något hände, berättar Neshalin Sahlin.

Anders Ramqvist, Newsecs förvaltare i Jordbro, beklagar situationen.

– De har rätt i sak. Jag kan bara beklaga. Vi har varit bristfälliga i vår information till hyresgästen, säger han till Lokaltidningen Mitt i.

ANNONS

Men han kan fortsatt inte lämna något besked om när familjen Sahin kan flytta hem igen.

– Jag förstår att de tycker att det är oacceptabelt – det tycker vi också. Men skadans omfattning har framgått vartefter och är större än vad som framgick i vår första undersökning.

Newsec uppmärksammades 2008 i Sveriges televisions program ”Uppdrag granskning” då hyresgäster i Malmöförorten Rosengård inte fick hjälp med mögel och kackerlackor i lägenheterna – trots flera års klagomål.

Enligt Hyresgästföreningen har de också fått in flera klagomål på Newsec rörande vattensystemet på sistone.

– Problem kan hända den bästa, men att behöva vänta så här länge är horribelt. Jag har faktiskt aldrig hört om något likande förut, säger PO Brogren, presstalesman för Hyresgästföreningen region Stockholm.

Familjen Sahin har vid flera tillfällen besökt sin ordinarie lägenhet under de månader som har gått.

– Vatten ligger på golvet. Kläder, datorer, skrivare och videobox har vi fått lämna kvar, för vi har ingen plats för dem. Men vattenläckan verkar nu även ha spridit sig till andra rum. Mycket av våra kvarlämnade saker kan snart vara helt förstörda. Det är skandal, säger Sevki Sahin.

Familjen menar att ovissheten trots allt är det värsta.

– Hyresgästföreningen kan inte göra något så länge Newsec säger att de väntar på besked från Tyskland, säger Sevki Sahin

Den 21 februari ska ärendet upp i Hyresnämnden.

– Men hur länge ska vi orka? Jag har fyra döttrar, ingen av dem kan göra läxorna längre. Vi har inte plats för några skrivbord, säger han.

Fakta

Ingen tidsgräns

Man har rätt till evakueringslägenhet – i första hand av sitt försäkringsbolag, men det finns ingen maxtid för hur länge man kan behöva bo i den.

God sed är att renovera så fort som möjligt.

Evakueringslägenheten ska påminna om det ordinarie boendet så mycket som möjligt.

Den evankuerade betalar den hyra som gäller för evakueringslägenheten.

Källa: Hyresgästföreningen

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.