Stor vattenläcka i Mälarhöjdens skola

Det är byggnaden från 1925 som drabbats av vattenläckan i Mälarhöjdens skola.
Det är byggnaden från 1925 som drabbats av vattenläckan i Mälarhöjdens skola.
Mälarhöjdens skola har drabbats av en stor vattenläcka. Tolv klassrum har svämmats över, sedan ett rör på på översta våningen i skolans äldsta byggnad gått sönder.

Röret sprang läck någon gång under natten. Vatten sprutade sedan ner genom byggnaden ända tills sextiden på morgonen.

– Det var vaktmästaren som gjorde upptäckten när han kom till skolan kvart över sex. Han slog genast larm, berättar rektorn Micael Pettersson.

Tolv klasser, med barn från årskurs 1, 5 och 6, stod utan klassrum när de kom till skolan i morse. Både salar och korridorer var översvämmade. Eleverna fick i stället tränga in sig i högstadiesalar och andra lokaler som finns till hands. Dessutom har trä- och metallslöjdssalen drabbats.

– Undervisningen blir förstås inte lika välplanerad som vanligt, men den pågår så gott det går, med en del schemaförändringar. Det är en viktig signal att hålla skolan i gång. Det finns ju ingen fara över eleverna, säger Micael Pettersson som haft en minst sagt hektisk morgon och förmiddag.

Källan till läckan kunde snabbt lokaliseras. Det var ett rör bakom en vägg på översta våningen som gått sönder. Orsaken är ännu inte utredd – men någon skadegörelse rör det sig inte om. Byggnaden är från 1925.

– Jag vill inte spekulera i om rörens ålder haft betydelse. Det pågår en skadeanalys nu som jag får ta del av senare, säger Micael Pettersson.

Elever i årskurs 1, 5 och 6 fick ha sina lektioner i andra lokaler, sedan deras klassrum i byggnaden här svämmats över. Foto: Märta Lefvert

Skolledningens ambition är att verksamheten ska flyta som vanligt i övermorgon.

– Både rörläggare och schemaläggare jobbar för fullt!

En viktig detalj är att alla toaletter fungerar som de ska. Matlagningen påverkas inte heller, eftersom kök och matsal finns i en annan byggnad.