ANNONS

Vattenledning lagad – med en strumpa

Två mil vattenledningar i norrort har drabbats av material­fel. För att slippa byta ut rören för 300 miljoner kronor söker Norrvatten billigare lösningar.

På ett ställe har 220 meter rör lagats med en fiberstrumpa.
ANNONS

De senaste åren har Norrvatten haft problem med läckor på delar av huvudvattenledningsnätet.

Speciellt på en sträcka mellan Upplands Väsby och Vallentuna – vilket har lett till att Rotebro blivit utan vatten vid flera tillfällen.

SVT har tidigare rapporterat att problemet beror på rör i materialet glasfiber­armerad plast, eller GRP, som börjat gå sönder – efter bara en femtedel av sin förväntade livslängd.

– Det är ett ledningsmaterial som finns på olika ställen i hela ledningsnätet, säger Patrik Andersson, VA-ingenjör på Norrvatten till Lokaltidningen Mitt i.

På 1990-talet lade Norrvatten cirka 20 kilometer GRP-rör. De senaste åren har de rören bytts ut allt efter­som, och i dag finns 15 kilometer kvar.

Kostnaden för att ersätta resten skulle uppgå till 300 miljoner kronor, men Norrvatten räknar med att slippa byta ut hela sträckan och att riktade insatser på känsliga sträckor ska räcka.

Den problemdrabbade sträckan i Upplands Väsby har försetts med avstängningsventiler som kan fjärrmanövreras, och nyligen avslutades ett projekt i Norrviken där en GRP-ledning förstärktes med en 220 meter lång strumpa i kevlar – till en kostnad av 2,3 miljoner kronor.

– Det är en förebyggande åtgärd till halva kostnaden mot att byta ut röret, säger Patrik Andersson.

Enligt Norrvatten ska de extra kostnaderna för problemen med GRP-ledningar inte belasta kunderna i form av höjda VA-taxor.

ANNONS

Carina Knorpp (FP) är en av ledamöterna i Norrvatten. Hon säger att hon inte känner till några planer på att höja avgifterna i medlemskommunerna.

Inte heller kommunstyrelsens ordförande i Sollentuna, Douglas Lithborn (M), är orolig för att man ska behöva höja taxan för kunderna.

– Jag har inte fått några sådana indikationer. Det ska till rätt höga belopp för att det ska märkas på VA-taxan, säger han.

Fakta

Fjärde största vattenproducenten

Norrvatten är Sveriges fjärde största producent av dricksvatten och levererar till mer n 500 000 människor.

Norrvatten ägs av 13 kommuner i de norra delarna av Stockholms län samt Knivsta kommun i Uppsala län.

Vattnet tas från Mälaren och renas i vattenverket i Görväln i Järfälla och kostar cirka 0,4 öre per liter för kunderna.