ANNONS

Vattenmuseum fördröjs

Norr om Lidingöbron ska vattenmuséet Akvatiska byggas. Enligt de första planerna skulle huset stå klart 2017. Nu beräknas bygget dra igång först våren 2019.<b> Foto: Jonas Jönsson</b>
Norr om Lidingöbron ska vattenmuséet Akvatiska byggas. Enligt de första planerna skulle huset stå klart 2017. Nu beräknas bygget dra igång först våren 2019.<b> Foto: Jonas Jönsson</b>
Inga nya ritningar för Akvatika kan presenteras – byggstart beräknas till 2019.
ANNONS

Planerna för ett nytt stort akvarium norr om Lidingöbrons fäste drar ut på tiden. Planen var att nya ritningar skulle vara klara före sommaren i fjol. Nytt markanvisningsavtal måste nu förlängas.

Före sommaren hoppades Lidingö stad kunna presentera nya ritningar på det nya vattenmuséet Akvatiska norr om Lidingöbron på Lidingösidan. Men inga ritningar blev klara.

Den nya planen var att akvarieritningarna skulle bli klara under hösten, men så blev inte fallet.

I början av 2013 skrevs ett så kallat markanvisningsavtal mellan Lidingö stad och företaget som vill bygga på tomten, Akvarievärlden GF AB. Avtalet innebar att företaget har rätt att förhandla med staden om exploatering av markområdet.

Markanvisningsavtalet har gått ut så nu måste staden ansöka om en förlängning.

Varför skrevs detta avtal på bara två år?

– Två år är en mycket vanlig tid för markanvisningsavtal. Tiden för avtalet ska motsvara längden på planprocessen, säger Bengt Rehn, mark- och exploateringschef, på Lidingö stad.

Varför drar projektet ut på tiden?

– Tidigare under processen har det handlat om gestaltning av byggnad med mera. Just nu beror det på att vi inte har något markanvisningsavtal med Akvatiska, säger han.

ANNONS

Under samrådet inkom cirka 200 synpunkter. Många synpunkter handlade om den estetiska utformningen.

Hur ser ni på den kommande arkitektritningen? Ska det tas extra hänsyn till något speciellt?

– Gestaltning av byggnaden är mycket viktigt speciellt i ett så exponerat läge som detta handlar om, säger Bengt Rehn.

Länsstyrelsen ska yttra sig i frågan om strandskyddet där Akvatiska förväntas att byggas. Eva Andrén Holst, enheten för planfrågor på länsstyrelsen:

– Vi kommer att aktivt titta på detta när en ny detaljplan finns. Då ska vi ta ställning och komma med ett yttrande under planprocessens gång.

Finns det möjligheter att ni upphäver strandskyddet?

– Vi kan inte ge några förhandsbesked. Teoretiskt så kan länsstyrelsen upphäva en detaljplan enligt strandskyddslagstiftningen, men det är ovanligt, säger Eva Andrén Holst.

Först var planen att Akvatiska skulle stå klart 2017. Men bygget av huset överklagades. Enligt Bengt Rehn kan bygget under rådande omständigheter inledas först under våren 2019.

Lidingö tidning har utan framgång försökt nå entreprenören Göran Flodin, som står bakom planerna för Akvatiska på Lidingö.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.