ANNONS

Slut på vattenpipa i restaurangen – så drabbar förbudet krogarna

kist, järva, sisi café. Sivan Marquz grundare till Sisi Café på järvafältet. Uppföljning efter rökningsförbudet.
"Bara dricka och röka, det blir tråkigt. Jag vet inte vad Sverige håller på med", säger Sivan "Sisi" Marquz.
På Sisi café har mat och vattenpipa länge varit den självklara kombinationen. Efter det nya rökförbudet är det slut med det, och nu förlorar de både kunder, omsättning, och det viktigaste av allt – det lilla samhället de byggt kring sig.
ANNONS

”Sisi”, eller Sivan Marquz som han egentligen heter, har drivit Tenstas ”Sisi café” i fem år – och varit i branschen i tio.

Hos dem har man alltid kunnat röka vattenpipa i restaurangen. Nu måste den som vill röka gå iväg till ett separat rökrum, och när han får frågan om de känt av förbudet tvekar han inte.

– Hundra procent. Vi har tappat massa kunder, tappat i omsättning, säger han.

”Det finns ingen framtid”

Men det är egentligen inte själva rökningen de saknar – utan det sociala. Det lilla samhället de byggt upp kring caféet.

– Det är som att vara hemma. Alla har en historia att berätta, och jag har lärt mig mycket från kunder. Så vill vi ha det, det är viktigt för oss, säger han.

Efter förbudet har det försvunnit. När folk måste gå fram och tillbaks mellan att äta, och sitta i ett rum där man bara kan röka och dricka.

– Det finns ingen framtid när de klipper vattenpipor, säger han.

ANNONS

kist, järva, sisi café. Sivan Marquz grundare till Sisi Café på järvafältet. Uppföljning efter rökningsförbudet.

Sisi café öppnar inte förrän klockan 16, och förutom restaurang och vattenpipa bjuder de även på discgolf. Foto: Christian Lärk

Sisi café är heller inte ensamma.

– Massa andra har stängt. Men de vill fortsätta, för det är deras leverbröd. Inte bara de som äger utan personalen, folk som har barn, säger Sivan Marquz.

I framtiden vet han inte riktigt hur han ska göra.

– Jag kan ha restaurang, men det blir inte samma sak som innan. Det är som att sitta på en vit strand utan sol. Kommer du att göra det fler gånger?