Vattenskoterförare jagade paddlare i Mälaren

Arkivbild.
Arkivbild.
Två kanotister som var ute och paddlade i trakterna av Äppelviken har uppgett för polis att de blivit jagade av vattenskoterförare.
Buskörningen ska ha fått kanoterna att välta, men paddlarna lyckades ta sig iland.

Vid 16-tiden på måndagseftermiddagen fick polisen in samtal från två kanotister som uppgav att de blivit jagade av vattenskoterförare när de paddlade utanför Äppelviken i Bromma.

Vattenskoterförarna ska enligt paddlarna har kört på ett sådant sätt att de fått dem att välta ner i vattnet. Båda ska ha lyckats ta sig iland oskadda. Däremot ska de ha blivit av med mobiltelefoner och andra tillhörigheter som ramlat i vattnet.

När polisen kom till platsen hade vattenskoterförarna redan lämnat och ingen kunde gripas.

Händelsen är polisanmäld.

Hänt förut

Buskörning med vattenskoter är vanligt förekommande i Mälaren, och Mitt i har tidigare i år bland annat rapporterat om buskörningar utanför Kanaanbadet. 2013 var en kvinna nära mista livet när hon blev påkörd av en 19-åring på vattenskoter utanför Blackeberg.

Fakta

Vattenskoter

Vad är en egentligen en vattenskoter?

Definitionen på vattenskoter är enligt vattenskoterförordningen en farkost vars längd understiger fyra meter och som har en förbränningsmotor med ett vattenjetaggregat som främsta drivkälla och har utformats för att framföras av en eller flera personer som sitter, står eller står på knä snarare än befinner sig i den.

Samma regler som för båtar

Den som kör vattenskoter betraktas som ”befälhavare” i lagens mening och har samma ansvar som alla andra som framför till exempel båtar på sjön.

Det innebär bland annat att man måste respektera sjötrafikförordningens regler och visa hänsyn. Alla bestämmelser kring nykterhet, fartöverträdelser, väjningsregler och uppträdande till sjöss gäller för såväl vattenskotrar som för övriga båtar.

 

Källa: Sjöfartsverket