Min lokala hjälte

Vattenskotern – hatobjekt inom sjötrafiken

Sjön Uttran som gränsar till kommunerna Salem, Botkyrka och Södertälje.
Sjön Uttran som gränsar till kommunerna Salem, Botkyrka och Södertälje.
Boende vid sjön Uttran har tröttnat på vattenskoterförare som inte sänker farten. EU-reglerna hindrar kampen för att sätta åt fartsyndarna.

– Den största plågan som svensk sjötrafik har drabbats av, säger Björn Loäng, jurist på länsstyrelsen.

Alla har vi nog sett dem. Glänsande, tjutande kanoner som rusar fram på vattnet som besatta. Vattenskotrarna kan nå snabba hastigheter ute på sjöar och hav. Men vilka regler som gäller är inte alltid lätt att bena ut.

En boende vid sjön Uttran i Salem har hört av sig till Mitt i och berättar hur hon önskar att vattenskoterförare kunde köra mer i ”Havet” där sjön Uttran är som bredast, än i den smalare delen. Där ser hon helst att förarna kör i 7 knop och tillägger i ett meddelande via sms: ”och kanske inte ens så fort alltid med tanke på sjöfåglar och grannar”.

Enligt Sjöfartsverket har de som kör vattenskoter lika stort ansvar som övriga sjötrafikanter att följa de regler som finns. Just nu finns det oklarhet hur reglerna i vattenskoterförordningen överensstämmer med gällande EU-regler. Det har lett till att inga ärenden om regelbrott går till domstol, enligt Sjöfartsverket.

– Vattenskoter är det största hatobjektet i hela länet, det går inte att få bort dem. Folk är galna på de där, det är den största plågan som svensk sjötrafik har drabbats av, säger Björn Loäng, jurist på länsstyrelsen som ofta får ta emot ilskna samtal från personer som stör sig på vattenskotrar. Just nu ligger ett förslag på regeringens bord om att införa körkort. Frågor om man får köra vattenskoter i en sjö, som exempelvis Uttran, får de varje dag.

När det gäller fartregler finns oftast inga begränsningar ute i skärgården. Finns det regler så rör det natursjöar som exempelvis har häckande djur, där är det i så fall förbud mot maskindriven farkost som gäller.

– När vi får ansökningar om hastighet så är det Sjöfartsverket och Transportstyrelsen vi måste samråda med innan vi fattar beslut, säger Björn Loäng.

Där fartbegränsning gäller i ett område ska skyltar sitta uppe via så kallade skyltbärare, dessa kan kommunen ibland kan ansvara för.

Vad gäller då i Uttran? Enligt Länsstyrelsen är det helt förbjudet att köra vattenskidor, vattenskoter och liknande fordon öster om Ensta Ö som ligger söder om Rönninges strand. Förbudet gäller hela vägen till och med Utterkalvens strand i Segersjö. För andra båtar är det max 7 knop som gäller öster om Ensta ö